Jobb i finanssektorn

Skriftlig fråga 2016/17:237 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-26
Överlämnad
2016-10-27
Anmäld
2016-10-28
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Totalt sysselsätter finanssektorn ca 85 000 människor i Sverige, och alla jobb behövs. Helst ska de också bli fler. Det är av yttersta vikt att det finns goda möjligheter för företagare och entreprenörer att utveckla finanssektorn, vilken är av stor betydelse för vår ekonomi.

Finansiell teknik, även känt som ”fintech” är en sektor med stor potential som jobbar med att förbättra och effektivisera finanssektorn. Exempel på några framgångsrika svenska fintechbolag är Klarna och Izettle. De har på olika vis revolutionerat hur vi kan sköta våra betalningslösningar i en alltmer digitaliserad värld. Samtidigt har mängder med jobb skapats och lett till att ögonen riktas mot Sverige som ett land i framkant. Här är det viktigt att vi inte nöjer oss.

De traditionella bank- och försäkringsbolagen behöver också bra förutsättningar. De har ofta ett stort kontorsnät som ger service på landsbygden och finansieringsmöjligheter för företag. En välutvecklad finansbransch är smörjmedlet för tillväxt i hela Sverige. Därför är finansbranschen viktig inte bara för de jobb som skapas inom branschen, utan även för den jobbskaparpotential som finns i andra branscher.

Konkurrensen från resten av världen är ständigt pågående och utgör ett gott incitament att utveckla ett bättre företagsklimat. Sverige ska vara en rollmodell för alla andra länder. Brexit har skapat möjlighet för Sverige att attrahera fler företag inom branschen till Sverige. För att dessa företag ska komma till oss måste vi ha bäst förutsättningar, något som innefattar konkurrenskraftiga skattenivåer.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta i syfte att förbättra villkoren för företagen inom finanssektorn så att ännu fler jobb kan växa fram i branschen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:237 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2016/06700/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:237 av Jörgen Warborn (M) Jobb i finanssektorn

Jörgen Warborn har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta i syfte att förbättra villkoren för företagen inom finanssektorn så att ännu fler jobb kan växa fram i branschen.

Fler och växande företag i hela Sverige är avgörande för att regeringens jobbmål om lägst arbetslöshet i EU år 2020 ska kunna nås. Därför bedriver regeringen en aktiv näringspolitik för att skapa ett gott företagsklimat så att fler företag kan starta, växa och exportera. Under mandatperioden har regeringen genomfört flera insatser för att förbättra villkoren för företagande.

Regeringen har tagit initiativ till en ny struktur för statens riskkapitalinsatser för att skapa bättre finansieringsmöjligheter för företag och innovatörer i utvecklingsskeden. Det nybildade bolaget Saminvest AB kommer att samverka med, och investera genom privata aktörer. Förutom ett stärkt utbud av riskvillig finansiering, genom uppväxling med privat kapital, förväntas bolagets arbetssätt bidra till att utveckla riskkapitalmarknaden och det finansiella ekosystemet i Sverige vilket därmed kan förbättra förutsättningarna för innovation och tillväxt. Privat gräsrotsfinansiering är något som växer snabbt. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att främja förutsättningarna för utvecklingen och se över de frågetecken som finns när det gäller regleringen på marknaden.

Regeringen har också tagit fram en exportstrategi med konkreta åtgärder för att öka exporten och Sveriges attraktionskraft för investeringar och kompetens. När det gäller fintechsektorn har Sverige en stark position med flera internationellt framgångsrika företag. Det är en innovativ sektor som driver både digitalisering och utvecklingen inom bank och finans framåt, och jag ser goda möjligheter till fortsatt tillväxt. Många av de här företagen är born global företag, det vill säga innovativa och tidigt internationaliserade företag. Inom ramarna för exportstrategin har vi gett Business Sweden i uppdrag att hjälpa born global företagen att snabbare utveckla sin export. I uppdraget ingår även att locka utländska startup-företag att etablera sig i Sverige. Vi har också nyligen bildat ett Team Sweden Invest för att växla upp vårt främjandearbete internationellt.

Digitaliseringen påverkar både företag och medborgare och vi ser stora möjligheter till utveckling och innovation. Regeringen har därför inlett arbetet med att ta fram ny digital strategi som ska stödja både näringslivet och samhällsutvecklingen.

Stockholm den 1 november 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.