Investeringsstöd till bostadsbyggande

Skriftlig fråga 2006/07:973 av Moberg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-30
Anmäld
2007-03-30
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga

2006/07:973 Investeringsstöd till bostadsbyggande

av Carina Moberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Enligt information från Regeringskansliet är det angeläget med särskilda stimulansmedel eller investeringsstöd för produktion av särskilda boenden. Investeringsstödet ska handläggas av Boverket och länsstyrelserna. En särskild ansökan hos länsstyrelsen ger möjlighet till utbetalning av stödet. Investeringsstödet är tidsbegränsat och kriterierna för att anhålla detsamma flera. Det är bra att vi ser till att äldre med särskilda behov får möjlighet att finna ett bra boende. Vissa frågor infinner sig dock. För mindre än ett halvår sedan avskaffade regeringen ett stöd med liknande upplägg till produktion av bostäder för bland annat unga människor som studerar. Motiveringen var att marknaden klarar av detta utan stimulans. Det är bara att konstatera att utan detta stöd till produktion av studentbostäder har byggandet helt stannat upp.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att omvärdera sitt tidigare ställningstagande att långsiktiga spelregler för marknaden och avskaffande av särskilda stimulanser för vissa grupper är det som bäst gynnar särskilda gruppers behov av stöd på bostadsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:973 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:973 Investeringsstöd till bostadsbyggande

Statsrådet Mats Odell

Carina Moberg har frågat mig om jag avser att omvärdera mitt tidigare ställningstagande att långsiktiga spelregler för marknaden och avskaffandet av särskilda stimulanser för vissa grupper är det som bäst gynnar särskilda gruppers behov av stöd på bostadsmarknaden.

Som jag sagt i mitt svar i dag till en likartad fråga från Johan Löfstrand (s) så har jag inte ändrat mig i synen på att generella subventioner är skadliga genom att de på sikt minskar kostnadsmotståndet, genom att produktionen styrs av stöden snarare än konsumenternas efterfrågan och genom att konkurrensen riskerar att snedvridas. När det gäller riktade subventioner så kan de visserligen sägas vara mer ändamålsenliga genom att stödet går till just det man vill stödja, men på sikt har även selektiva produktionsstöd skadliga effekter på hur marknaden fungerar. Därför beslutade regeringen att inte föreslå någon förlängning av de tidsbegränsade investeringsstöd som den tidigare regeringen införde 2001. Jag är fortfarande förvissad om att långsiktiga spelregler är fundamentala för att marknaden ska fungera på bästa möjliga sätt i konsumenternas intresse.

När det sedan gäller synen på vad som bäst gynnar särskilda gruppers behov på bostadsmarknaden så bör man skilja mellan de grupper som befinner sig på den ordinarie bostadsmarknaden, som själva i någon form äger sin bostad eller har eget hyreskontrakt på normala villkor, och de som befinner sig utanför den ordinarie bostadsmarknaden. I det senare fallet kan det handla om människor som behöver hjälp att få ett eget självständigt boende med eget hyreskontrakt. Men det kan också handla om individer med särskilda behov som behöver särskilda bostäder. Rent generellt är alltid stöd till hushållen att föredra då detta förstärker enskilda konsumenters position på marknaden utan att denna snedvrids. Så är till exempel fallet med den utökade möjlighet för kommunerna att stödja enskilda genom att lämna hyresgarantier som regeringen lämnat förslag om i den proposition som den 21 mars överlämnades till riksdagen (prop. 2006/07:61 Vissa bostadspolitiska åtgärder). Där kommer också regeringen att återkomma i den ekonomiska vårpropositionen med förslag till stöd till de kommuner som ställer ut sådana hyresgarantier.

När det gäller individer med särskilda behov kan dock produktionsstöd i vissa fall vara berättigat. I detta fall talar vi om sådana särskilda boendeformer som avses i 5 kap. 5 § socialtjänstlagen (2001:453). Detta ställer särskilda krav på bostädernas utformning och funktionalitet, inte bara därför att den eller de som ska bo i lägenheten har särskilda behov utan att bostaden också ska kunna fungera som en arbetsplats. Det sistnämnda innebär att de byggnadsprojekt som kan få det nya stödet ska utformas så att omvårdnadsarbete kan utföras i enlighet med krav som kan ställas med stöd av arbetsmiljölagen (1977:1160).

Bostäderna i fråga kommer att fördelas av kommunerna i överensstämmelse med socialtjänstlagen och det är kommunen som tar ut en – ofta subventionerad – hyra av de boende. Något direkt kontraktsförhållande mellan de boende och fastighetsägaren finns inte heller. Förutsättningarna för dessa boenden skiljer sig således fundamentalt från vad som gäller för den övriga bostadsmarknaden.

Investeringsstödet till äldrebostäder är inte minst ägnat att kompensera för de merkostnader som det innebär att bygga särskilda äldrebostäder jämfört med vanliga bostäder och är snarare att betrakta som ett socialpolitiskt instrument. Dessa bostäder kan knappast anses utgöra en del av den ordinarie bostadsmarknaden.

Carina Moberg gör i sin fråga en jämförelse med studentbostäder. Om detta kan sägas att det inte är på många punkter som studenter i allmänhet kan jämföras med de äldre som har behov av sådana bostäder som avses i socialtjänstlagen. Studentbostäder är att betrakta som ett särskilt segment av hyresbostadsmarknaden som är inriktad på dem som studerar och där de boende har egna hyreskontrakt, även om dessa skiljer sig åt från vanliga hyreskontrakt, särskilt vad gäller besittningsskyddet. Produktionsstöd till sådana bostäder är tveksamma. På en sund marknad med långsiktiga spelregler borde en effektiv byggsektor ha möjlighet att producera bostäder som studerande kan efterfråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.