Investeringar på ockuperad mark

Skriftlig fråga 2008/09:136 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-24
Anmäld
2008-10-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-11-06
Besvarad
2008-11-07
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2008/09:136 Investeringar på ockuperad mark

av Peter Hultqvist (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det strider mot folkrättsliga principer och FN:s resolutioner att bygga bosättningar på ockuperad mark. Att etablera utländska företag på sådan mark innebär i praktiken ett stöd för den illegala bosättningspolitiken och blir ett sätt att legitimera den pågående ockupationen som ett permanent tillstånd. När det nu visat sig att det svenska låsföretaget Assa Abloy bedriver tillverkning i en illegal bosättning på den av Israel ockuperade Västbanken så är det något mycket allvarligt.

Respekt för den internationella folkrättens principer bör vara vägledande för den svenska regeringens arbete. I strikt formell mening regleras inte företags investeringar och verksamhet i folkrätten, men enligt Genèvekonventionen har stater en skyldighet att göra vad de kan för att de folkrättsliga principerna i praktiken ska efterlevas. Med anledning av att ett svenskt företag nu verkar på ockuperat område så är det av allmänt intresse att regeringen deklarerar sin ståndpunkt när det gäller synen på svenskt företagande och investeringar på ockuperad mark.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att utveckla och förklara regeringens principiella syn på svenska företags verksamhet och investeringar på ockuperat område i allmänhet och det aktuella fallet med Assa Abloy i synnerhet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:136 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 november

Svar på frågorna

2008/09:136 Investeringar på ockuperad mark

2008/09:153 Svenska företags verksamhet på Västbanken

Utrikesminister Carl Bildt

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utveckla och förklara regeringens principiella syn på svenska företags verksamhet och investeringar på ockuperat område i allmänhet och det aktuella fallet med Assa Abloy i synnerhet. Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i Sverige och inom EU för att stävja att svenska företag och företag från andra EU-medlemsstater har verksamhet på de av Israel ockuperade områdena. Jag väljer att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Sveriges och Europeiska unionens fredsansträngningar i konflikten mellan Israel och palestinierna syftar till en av parterna framförhandlad tvåstatslösning, baserad på 1967-års gränser och relevanta säkerhetsrådsresolutioner. För att uppnå fred krävs ansträngningar från bägge parter, däribland förtroendeskapande åtgärder och omedelbara förbättringar på marken. Bosättningarna på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem, strider mot folkrätten. Sverige och EU har också varit mycket tydliga med att bosättningarna föregriper slutstatusförhandlingarna och riskerar att omöjliggöra en hållbar tvåstatslösning.

Folkrättens regler vänder sig i första hand till stater som därmed har klara förpliktelser enligt den humanitära rätten vad gäller ockuperade områden. Vad gäller företags ansvar är den rättsliga situationen mer komplex. Här är det snarare en fråga om lämplighet och om de vägval företaget gör utifrån det folkrättsliga läget. Varken Sverige eller EU har direkta möjligheter att förhindra europeiska investeringar i bosättningar på de ockuperade områdena, men däremot en skyldighet att se till att produkter från dessa bosättningar inte åtnjuter tullfrihet under associeringsavtalet mellan EU och Israel.

Slutligen vill jag framhålla att det bör ligga i företagens intresse att agera med stor försiktighet i dylika miljöer för att undvika att uppfattas som en del av ett ockupationsförhållande. Regeringen förväntar sig att svenska företag har ett ansvarsfullt uppträdande oavsett var i världen de verkar. OECD:s riktlinjer för multinationella företag och principerna i FN Global Compact utgör universella normer för företag. Vi uppmanar kontinuerligt företag att tillämpa dessa normer och verktyg.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.