Till innehåll på sidan

information till invandrare om vård och kommuner

Skriftlig fråga 2003/04:583 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-21
Anmäld
2004-01-22
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga 2003/04:583

av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Mona Sahlin om information till invandrare om vård och kommuner

I skånska lokaltidningar har vi kunnat läsa om hur kommuner och sjukvård har stora brister när det gäller information på de vanliga invandrarspråken. Det finns hemsidor som helt saknar information på något minoritetsspråk. På Integrationsverket konstaterar chefen för kommunikationsenheten Lena Bernström att det är dåligt ställt med information på främmande språk generellt sett över hela landet. Att kunna tillgodogöra sig information är en viktig faktor som befrämjar integration. Därför bör information om vård och kommuner förbättras så att våra invandrare får det lättare att själva söka information, och behöver då inte anlita tolkhjälp.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra informationen på de vanligaste invandrarspråken när det gäller exempelvis vårdfrågor?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:583 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:583 om information till invandrare om vård och kommuner

Statsrådet Mona Sahlin

Lars-Ivar Ericsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra informationen på de vanligaste invandrarspråken när det gäller exempelvis vårdfrågor.

Låt mig inledningsvis konstatera att mitt ansvar som integrationsminister är av samordnande natur och att varje myndighet har ett eget ansvar för att se till att dess information når alla berörda.

Statliga myndigheter är enligt förordningen (1986:856) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av integrationspolitiken skyldiga att ge likvärdig service till alla oavsett etnisk eller kulturell bakgrund och att sträva efter att alla berörda nås av information om verksamheten. Myndigheterna ska uppmärksamma att detta kan kräva särskilda åtgärder för nyanlända invandrare.

Enligt regeringens proposition om integrationspolitiken, Sverige, framtiden och mångfalden (prop. 1997/98:16), bör statliga och kommunala myndigheter inom sina respektive ansvarsområden sträva efter att samhällsinformation når alla i befolkningen oavsett härkomst och etnisk bakgrund och att den är anpassad till mottagarnas skilda förutsättningar och behov.

I regeringens proposition Nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården (prop. 1999/2000:149) påpekas också att mot bakgrund av den ökande etniska och kulturella mångfalden i samhället krävs att hälso- och sjukvården beaktar ett integrationsperspektiv.

Statskontorets råd och rekommendationer för utformning av bra och användbara webbplatser för 24-timmarsmyndigheten (Statskontorets rapport 2002:13) behandlar även frågan om information på vanliga invandrarspråk, EU-språken och de svenska minoritetsspråken. Bland annat påpekas att användare från andra språkområden kan ha andra behov än svenskspråkiga användare.

Integrationsverket har i sitt uppdrag att bidra med sin kompetens till myndigheter. Bland annat har verket producerat broschyren Nå ända fram med tips till myndigheternas informatörer och andra intresserade om hur man når dem som har begränsade kunskaper i svenska språket.

Integrationsverkets ska också verka för att nyanlända invandrares behov av stöd uppmärksammas och att behovet av särskild samhällsinformation tillgodoses. Enligt en enkät som Integrationsverket genomförde år 2002 har närmare 40 % av myndigheterna vidtagit åtgärder för att säkerställa likvärdig service till alla oavsett etnisk eller kulturell bakgrund. Men mer behöver göras.

I betänkandet Etablering i Sverige, möjligheter och ansvar för individ och samhälle (SOU 2003:75) föreslås bland annat att myndigheterna inom sina respektive områden ska ta ett större ansvar för att nå ut med information till nyanlända och andra som inte har svenska som modersmål. Vidare föreslår utredningen att Statskontoret och Integrationsverket ska få i uppdrag att utarbeta förslag till hur en sammanhållen grundläggande Internetbaserad samhällsinformation till nyanlända ska kunna etableras och vidmakthållas. Betänkandet remissbehandlas för närvarande. Regeringen kommer därefter att ta ställning till de lämnade förslagen.

Avslutningsvis vill jag påpeka att det inte kan anses vara rimligt att myndigheter i alla situationer ska tillhandahålla skriftlig information på en rad olika språk. Däremot är det viktigt att myndigheterna @ såväl statliga som landsting och kommuner @ utvecklar informationsstrategier för att nå dem som berörs och att informationen är utformad på ett sådant sätt att målgruppen kan tillgodogöra sig den.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.