Till innehåll på sidan

Implementering av EG-direktiv som rör den inre marknaden för energi

Skriftlig fråga 2005/06:1428 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-18
Anmäld
2006-04-19
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 april

Fråga 2005/06:1428 av Hans Backman (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Implementering av EG-direktiv som rör den inre marknaden för energi

Sverige uppmanas att implementera det EG-direktiv som rör den inre marknaden för energi. Andris Piebalgs, EU:s kommissionär för energifrågor, har nyligen poängterat att Sverige snabbt måste genomföra alla delar av el- och gasdirektiven, både till form och till innehåll. Ett av de viktigaste problemen som EU noterat är att det i Sverige fortfarande finns reglerade priser, vilket blockerar nya aktörers inträde på gas- och elmarknaden.

EU har också noterat att det finns en diskriminering av aktörer när det gäller tillträde till nät och en bristande öppenhet och insyn i samband med prissättning.

Sverige får därför en första varning av EU för att inte ha infört unionens regler för gas- och energimarknaden fullt ut.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att snarast implementera det EG-direktiv som rör den inre marknaden för energi fullt ut i svensk lagstiftning.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1428 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1428 om implementering av EG-direktiv som rör den inre marknaden för energi

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att snarast implementera det EG-direktiv som rör den inre marknaden för energi fullt ut i svensk lagstiftning.

Låt mig först säga att det finns oroande tecken för konkurrenssituationen på elmarknaden både i Sverige och i övriga Europa. Problemen skiljer sig dock mellan de olika medlemsländerna, och Sverige och den nordiska marknaden ses i många sammanhang som en förebild. Detta gäller särskilt tillträde till marknaden, öppenhet och integrering av elmarknader. Genomförandet av elmarknadsdirektivet och skapandet av en inre marknad för el syftar till att ge positiva effekter för konkurrensen och därmed för kunderna. Det är därför viktigt att direktivet implementeras i alla medlemsländer så att förutsättningar för en fullt fungerande och konkurrensutsatt inre marknad skapas.

Jag vill även upplysa Hans Backman om att det så kallade elmarknadsdirektivet (2003/54/EG) har genomförts i svensk rätt genom ändringar i ellagen (1997:857) (prop. 2004/05:62, bet. 2004/05:NU14, rskr. 2004/05:246). Ändringarna trädde i kraft den 1 juli 2005.

Kommissionen har den 10 april 2006 överlämnat en så kallad formell underrättelse till regeringen, vilken ska besvaras senast den 10 juni. I skrivelsen anger kommissionen tre punkter där man anser att Sverige inte fullt ut har genomfört direktivet. Detta avser följande: krav på funktionell åtskillnad för nätföretag, krav på förhandsreglering av villkoren för anslutning och tillträde till nationella nät, inklusive överförings- och distributionstariffer samt krav på förhandsreglering av villkoren för tillhandahållandet av balanstjänster.

Regeringen har den 30 mars 2006 tillkallat en utredare som bland annat ska lämna förslag till den lagstiftning och det regelverk i övrigt som krävs för att införa en ny ordning vad avser krav på förhandsreglering av villkoren för anslutning och tillträde till nationella nät, inklusive överförings- och distributionstariffer.

Svaret på den formella underrättelsen är nu under beredning i Regeringskansliet. Jag vill inte nu föregripa den process som pågår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.