idrottsämnets genusaspekter

Skriftlig fråga 2002/03:1034 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-30
Anmäld
2003-06-02
Besvarad
2003-06-04
Svar anmält
2003-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga 2002/03:1034

av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om idrottsämnets genusaspekter

Enligt en utvärdering från Skolverket är undervisningen i idrott i huvudsak anpassad till pojkars intressen. Pojkar får också högre betyg än flickor i ämnet. Skillnaderna mellan pojkar och flickor har ökat de senaste fem åren. Vidare visar utvärderingen att pojkar oftare tycker att det är roligare än flickor att visa vad de kan. De känner sig duktiga och trygga medan flickor är mer osäkra. Studien visar att de aktiviteter som är populära bland pojkarna som till exempel bollspel är de aktiviteter som är vanligast.

Det är givetvis oacceptabelt om ett kön förfördelas i undervisningen. Det strider mot läroplanens värdegrund om människors lika värde och jämställdhet mellan kön.

Den 22 maj beslutades vid regeringssammanträdet instiftandet av ett nationellt centrum för främjande av fysisk aktivitet hos barn och ungdom, likaså ett uppdrag till Myndigheten för skolutveckling att stödja och följa skolors arbete med att stimulera till ökad fysisk aktivitet bland barn och unga. Vi förutsätter att dessa beslut innehöll betoning på genusaspekterna.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att minska skillnaderna mellan könen i idrottsundervisningen?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1034 besvarad av

den 4 juni

Svar på fråga 2002/03:1034 om idrottsämnets genusaspekter

Utbildningsminister Thomas Östros

Torsten Lindström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska skillnaderna mellan könen i idrottsundervisningen.

All undervisning i skolan ska utgå från läroplanernas intentioner om alla människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Skolan har en viktig uppgift när det gäller att förmedla och hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Detta gäller naturligtvis även för undervisningen inom ämnet idrott och hälsa.

Det är många flickor och pojkar som är nöjda med den verksamhet som i dag bedrivs men det finns också en alltför stor grupp elever som förblir passiva och inte utvecklar sin kunskap om och i idrott och hälsa. Detta gäller flickor i större utsträckning än pojkar.

Det är naturligtvis inte acceptabelt att det finns vissa skillnader mellan pojkar och flickor när det gäller undervisningen inom idrott och hälsa. Den studie som Statens skolverk har presenterat följs nu upp genom fördjupade studier och analyser av de första resultat som framkommit i rapporten. Skolverket kommer att presentera sin fördjupade studie i början av november 2003 och föreslå åtgärder för hur skolan ska kunna komma tillrätta med dessa problem. Idrottsämnet kommer vidare att ingå i Skolverkets nationella utvärdering av grundskolan som inriktas på skillnader i lärarkompetensen och ämnets hälsoperspektiv.

Det nationella centrum för främjande av fysisk aktivitet för barn och ungdom som enligt regeringens beslut kommer att inrättas vid Örebro universitet har en viktig funktion i arbetet med att förebygga könsskillnader i ämnet. Centrumet har som en av sina främsta uppgifter att stödja skolor i arbetet med ökad fysisk aktivitet och andra hälsofrämjande verksamheter för barn och ungdom och ska i sitt arbete utgå från de övergripande mål och riktlinjer om bland annat jämställdhet som gäller för skolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.