humaniora vid Mälardalens högskola

Skriftlig fråga 2002/03:361 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-27
Besvarad
2003-01-09
Besvarad
2003-01-10
Svar anmält
2003-01-21
Anmäld
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 december

Fråga 2002/03:361

av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om humaniora vid Mälardalens högskola

Mälardalens högskola är ett expansivt lärosäte i en viktig del av Sverige. Högskolans lokalisering till huvudsakligen Västerås och Eskilstuna med lärcenter i Västmanlands och Södermanlands län gör att den fyller en viktig uppgift i övergången från industrisamhälle till kunskapssamhälle i Mälardalen.

Mälardalens högskola erbjuder ett brett utbud av utbildningar och kurser inom en mängd olika discipliner. Mot denna bakgrund ansökte Mälardalens högskola den 25 november 1998 om att få bli universitet. Med universitetsstatus kan fullödig forskarutbildning och examinationsrätt för doktors- respektive licentiatexamen bli möjlig. Ansökan har ännu inte behandlats av regeringen. Däremot har regeringen tilldelat Mälardalens högskola vetenskapsområde teknik från och med 2001. Regeringen har dock avslagit ansökan om vetenskapsområde humaniora och samhällsvetenskap.

För Mälardalens utveckling är det väsentligt att Mälardalens högskola får vetenskapsområde humaniora och samhällsvetenskap @ eller till och med ges universitetsstatus. Därmed skulle högskolans möjligheter att attrahera både nya studerandegrupper och skickliga forskarstuderande förbättras.

Vad avser utbildningsministern att göra för att regionens behov av en högskola med kunskapsmässig bredd och djup ska kunna tillgodoses, till exempel genom ytterligare vetenskapsområden samt universitetsstatus för Mälardalens högskola?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:361 besvarad av

den 10 januari

Svar på fråga 2002/03:361 om humaniora vid Mälardalens högskola

Utbildningsminister Thomas Östros

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att tillgodose Mälardalens behov av en högskola med kunskapsmässig bredd och djup, till exempel genom att tilldela Mälardalens högskola ytterligare vetenskapsområden samt universitetsstatus.

Regeringen satsar under innevarande mandatperiod på en fortsatt utbyggnad av högre utbildning och forskning. Beslut om att tilldela ytterligare högskolor vetenskapsområden och universitetsstatus innebär ett långsiktigt åtagande om resurstillskott. I regeringsförklaringen uttrycktes ambitionen att ytterligare högskolor ska prövas mot högt ställda krav för att utvecklas till universitet.

Jag är helt överens med Torsten Lindström om att Mälardalens högskola fyller en viktig uppgift i regionen. Dessutom har högskolan en stor betydelse för landets samlade högre utbildning. Mälardalens högskola har likt flera andra högskolor genomgått en omfattande expansion under de senaste åren. Grundutbildningen och forskningsvolymen har ökat och infrastrukturen har byggts ut.

Regeringen har under de senaste åren genomfört flera olika satsningar på Mälardalens högskola. Den 1 januari 2001 tilldelades Mälardalens högskola vetenskapsområdet teknik efter en prövning av Högskoleverket. Detta innebär att Mälardalens högskola har rätt att bedriva forskarutbildning och utfärda doktors- och licentiatexamen inom det tekniska området, samt att det statliga anslaget för forskning och forskarutbildning ökat.

Till skillnad från vad Torsten Lindström påstår har regeringen inte avslagit någon ansökan från Mälardalens högskola om humanistisk-samhällsvetenskapligt vetenskapsområde. Sakförhållandet är att Mälardalens högskola självmant drog tillbaka en sådan ansökan 2001.

Mälardalens högskola har under åren successivt framgångsrikt byggt upp en omfattande verksamhet och bedriver framför allt inom teknikområdet utbildning och forskning av hög kvalitet. Det är i dagsläget inte aktuellt att tilldela högskolan ytterligare vetenskapsområden eller universitetsstatus.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.