Hotet mot världens träd och skogar

Skriftlig fråga 2007/08:494 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-14
Anmäld
2007-12-14
Svar anmält
2007-12-19
Besvarad
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2007/08:494 Hotet mot världens träd och skogar

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Världens skogar avverkas snabbare än nya planteras och hinner växa upp. Värst utsatta är sannolikt regnskogarna. Detta bidrar till den globala uppvärmningen men förorsakar också andra miljöproblem som i sista ledet drabbar människan själv. Världens öknar växer så att jordar för bete och åkerbruk försvinner. Avskogningsproblematiken måste in i framtida internationella klimatavtal och berörda regnskogsstater bör få ersättning för att hejda skogsskövlingen.

Vilka initiativ tar statsrådet för att säkra världens skogar och få in skogsvårdsfrågorna i kommande klimatavtal?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:494 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:494 Hotet mot världens träd och skogar

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Birgitta Eriksson har frågat miljöministern vilka initiativ han tar för att säkra världens skogar och få in skogsvårdsfrågorna i kommande klimatavtal. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag håller med Birgitta Eriksson om att skogsfrågorna är mycket viktiga i klimatsammanhang. De ingår också redan i klimatförhandlingarna och Kyotoavtalet, och kommer med än mer i den andra åtagandeperioden, samt i det nya avtalet som ska förhandlas fram efter Balimötet. Regeringen deltar mycket aktivt i dessa förhandlingar, och har medfinansierat ett antal möten för att påskynda processen.

Balimötet bestämde bland annat att man ska förhandla vidare med målet att inkludera åtgärder mot avskogning och en försämring av skogarnas tillstånd. Sverige är inom EU drivande för att sådana åtgärder ska omfatta så stor del av den globala skogsresursen som möjligt. Sverige har valt att också räkna in skog i våra internationella klimatåtaganden. Regeringen ger även stöd till FAO:s verksamhet för att hjälpa u-länder bygga upp nödvändig kompetens för att kunna redovisa minskad avskogning inom ramen för klimatkonventionen.

Skogsbruk och skogsprodukter inklusive bioenergi påverkar utsläppen av växthusgaser på flera sätt, både positivt och negativt. Effekterna på grund av avskogning är betydande i flera stora skogsländer, men jag vill i detta sammanhang understryka att skälen till avskogning till stor del ofta beror på faktorer utanför skogssektorn såsom jordbrukets lönsamhet och effekter av världshandeln med livsmedel och bioenergi. Regeringen verkar därför för att skogsfrågorna tas upp på ett integrerat sätt i de internationella klimatförhandlingarna.

Regeringen förbereder en skogspolitisk proposition för våren 2008 där Sveriges agerande i internationella skogsfrågor kommer att redovisas närmare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.