Hot och våld mot poliser

Skriftlig fråga 2005/06:878 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-27
Anmäld
2006-01-27
Besvarad
2006-02-01
Svar anmält
2006-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 januari

Fråga 2005/06:878 av Rolf Olsson (v) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Hot och våld mot poliser

Många poliser utsätts för hot och våld. Det handlar om alltifrån rent våld under tjänstetid till telefontrakasserier på fritiden. Enligt Brottsförebyggande rådets studie Otillåten påverkan överväger så många som tre av tio poliser att byta jobb på grund av trakasserier.

Med tanke på polisyrkets natur är detta inte förvånande, men det är allvarligt. Det måste finnas verktyg att möta det här för att ge stöd åt de anställda. En trygg och lugn polis är en bra polis.

Det handlar inte bara om att ge stöd vid allvarliga fall av hot och våld utan även efter situationer som i nuläget inte påkallar åtgärder. Att poliser får tillgång till regelbunden handledning, där de får möjlighet att under förtroendefulla former prata igenom vad som händer under vardaglig tjänsteutövning, vore en värdefull förbättring i polisens arbetsmiljöarbete. I ett yrke där man ofta utsätts för situationer som är påfrestande för en själv och där man dagligen möter andra människor i kris bör handledning vara ett naturligt inslag.

Min fråga till justitieminister Thomas Bodström är:

Avser ministern attvidta några åtgärder för att poliser som utsätts för hot och våld ska få ett förbättrat stöd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:878 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 2005/06:878 om hot och våld mot poliser

Justitieminister Thomas Bodström

Rolf Olsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att poliser som utsätts för hot och våld ska få ett förbättrat stöd.

Det är grundläggande för rättsstaten och demokratin att den offentliga förvaltningen fungerar på ett tillfredsställande sätt. Förekomsten av hot, trakasserier och våld riktade mot poliser och andra företrädare för rättsväsendet är därför väldigt allvarligt.

Regeringen har tidigare uppmärksammat behovet av ett förbättrat skydd för bland annat poliser som blir utsatta för allvarliga hot och tillsatte därför Personsäkerhetsutredningen som i januari 2004 lämnade sitt slutbetänkande, Ett nationellt program om personsäkerhet (SOU 2004:1). Betänkandet har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Oavsett graden av allvar i hoten är det naturligtvis en ytterst obehaglig upplevelse för de tjänstemän som blir drabbade. Det är därför viktigt att arbetsgivaren har fungerande rutiner som fångar upp dessa fall för att kunna sätta in ändamålsenliga åtgärder.

Rikspolischefen har också nyligen uttryckt vikten av att alla trakasserier rapporteras och hanteras med allvar samt att det ska finnas hjälp för den drabbade och dennes anhöriga. Rikspolisstyrelsens säkerhetsenhet har också fått i uppdrag att inom ramen för polisens verksamhetsskydd förbättra den personliga säkerheten för polisens personal. Rikskriminalpolisen har vidare arbetat fram förslag till en nationell handlingsplan.

I sammanhanget kan nämnas att polisyrket är mycket attraktivt och det är ytterst få poliser som senare i livet lämnar sin anställning.

Som framgår ovan tas denna viktiga fråga på stort allvar och flera åtgärder är även framöver att vänta på såväl myndighets- som regeringsnivå. Jag är naturligtvis beredd att vidta ytterligare åtgärder om det finns behov därav.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.