Till innehåll på sidan

Hjälp till utsatta för våldtäktsförsök

Skriftlig fråga 2009/10:371 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-17
Anmäld
2009-12-17
Besvarad
2009-12-22
Besvarad
2009-12-31
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2009/10:371 Hjälp till utsatta för våldtäktsförsök

av Britta Rådström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Sjukvården, polisen och övriga samhällsorgan har på många olika sätt förbättrat stödet till dem som har utsatts för våldtäkt. Detsamma gäller inte dem som har utsatts för ett våldtäktsförsök.

Det är en allvarlig brist, eftersom upplevelsen av utsatthet och otrygghet kan vara mycket stark.

Därför måste de som drabbas av våldtäktsförsök få professionell hjälp genom exempelvis samtalsstöd direkt efter händelsen. I dag är man i en del kommuner tvungen att vänta i flera månader.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att utsatta för våldtäktsförsök får snabbt stöd?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:371 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 december

Svar på fråga

2009/10:371 Hjälp till utsatta för våldtäktsförsök

Justitieminister Beatrice Ask

Britta Rådström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utsatta för våldtäktsförsök ska få snabbt stöd.

När en person har utsatts för våldsangrepp är det viktigt att både brottsutredande och stödjande åtgärder vidtas snabbt, samordnat och utifrån ett tydligt brottsofferperspektiv. Huruvida en våldtäkt är fullbordad eller ej är i detta skede av underordnad betydelse.

I november 2007 fattade regeringen beslut om en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Drygt 800 miljoner kronor satsas på 56 olika åtgärder fram till 2010. Det övergripande syftet med handlingsplanen är att stärka olika aktörers kompetens och samverkansförmåga.

Regeringen har som ett led i denna satsning bland annat gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att vidta en rad åtgärder som bedöms stärka polisens förmåga att arbeta ur ett brottsofferperspektiv. De åtgärder som har vidtagits omfattar bland annat internutbildning och informationsspridning till allmänheten. En viktig del i detta arbete är också att utveckla och effektivisera samverkan både inom rättsväsendet och med andra berörda myndigheter och kommunala verksamheter.

Rikspolisstyrelsen fick år 2007 ett regeringsuppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa att det inom varje polismyndighet finns tillgång till kvalificerad kompetens att ge brottsoffer relevant information om de insatser som finns tillgängliga för brottsoffer i samhället. En följd av regeringsuppdraget är att polisen genom sitt utvecklingsarbete förbättrat bemötande, stöd och hjälp till brottsoffer. Detta utvecklingsarbete kommer de som drabbas av våldtäktsförsök till del.

Brottsoffermyndigheten fick år 2007 i uppdrag av regeringen att skapa och genomföra utbildningsprogram för personal inom polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna. Syftet var att öka kunskapen om personer som utsatts för sexualbrott och förbättra bemötandet för dessa i rättsprocessen. Utbildningar har genomförts under hösten 2008 och våren 2009 för personal inom rättsväsendet. Uppdraget har slutredovisats den 1 oktober år 2009.

Rikspolisstyrelsen har också fått i uppdrag att utveckla och bygga upp en fysisk miljö särskilt anpassad för att utreda våld mot kvinnor. Detta uppdrag genomförs vid Polismyndigheten i Skåne och benämns Projekt Karin. Den verksamhetsmässiga grunden för projektet är den arbetsmetodik som polismyndigheten och Malmö kommun har utvecklat inom det så kallade Kvinnofridsprogrammet. Denna arbetsmetodik utgår från att samla alla relevanta myndigheter och kommunala verksamheter i gemensamma lokaler för att den brottsutsatta kvinnan på ett samordnat sätt ska kunna erbjudas allt stöd som samhället kan ge. Detta medför bland annat att de sociala myndigheterna kan erbjuda stödsamtal i direkt anslutning till att polisen arbetar med att utreda brottet. I uppdraget ingår att sprida detta arbetssätt till resten av landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.