Till innehåll på sidan

Havandeskapspenning för enskilda näringsidkare

Skriftlig fråga 2008/09:480 av Engström, Marie (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-15
Anmäld
2009-01-15
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga

2008/09:480 Havandeskapspenning för enskilda näringsidkare

av Marie Engström (v)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Under hösten presenterades betänkandet Trygghetssystemen för företagare om företagares ekonomiska trygghet vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraskap. I utredningen uppmärksammas bland annat frågan om havandeskapspenning för egenföretagare.

Dagens regler innebär att egenföretagare, till skillnad från anställda, inte omfattas av havandeskapspenning på grund av risker i arbetsmiljön, detta eftersom egenföretagare kommer i kläm mellan arbetsmiljölagen och socialförsäkringslagen. Utredningen konstaterar att detta är otillfredsställande, men föreslår på grund av tidsbrist ingen lösning på problemet. Även Försäkringskassan har påtalat för regeringen att regelverket har en gråzon.

Att egenföretagare inte har samma rättigheter som anställda när ett ofött barn ska skyddas är inte rimligt. Dessutom drabbar de orättvisa reglerna – av naturliga skäl – kvinnliga företagare, en grupp som näringsministern brukar säga sig värna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Maud Olofsson:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att komma till rätta med problemet att inte egenföretagare omfattas av havandeskapspenning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:480 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:480 Havandeskapspenning för enskilda näringsidkare

Näringsminister Maud Olofsson

Marie Engström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att komma till rätta med problemet att egenföretagare inte omfattas av havandeskapspenning.

Betänkandet Trygghetssystemen för företagare (SOU 2008:89) innehåller en rad förslag till tydligare och bättre regler i trygghetssystemen, vilka ska medföra ökad balans och likabehandling mellan anställda och företagare. Många av förslagen syftar också till att företagare ska behandlas lika oavsett företagsform. Syftet är att fler ska våga gå från anställning till företagande eller kombinera anställning med företagande. Sverige behöver fler företagare som i sin tur kan bidra till ökad sysselsättning.

I dag har både arbetstagare och egna företagare rätt till havandeskapspenning på grund av fysiskt påfrestande arbete. Däremot saknar egenföretagare rätt till havandeskapspenning på grund av risker i arbetsmiljön. Det framgår av arbetsmiljölagen och det EG-direktiv som finns på området (92/85 EEG). En förklaring är att man inte velat ställa alltför ingripande förbud mot egenföretagare.

Utredaren anser att det är otillfredsställande att möjligheten för företagare att nyttja havandeskapspenningen på grund av risker i arbetsmiljön beror på vilken företagsform företagaren verkar i. Företagare i eget aktiebolag kan, till skillnad mot egenföretagare, få denna ersättning. Utredaren konstaterar dock att frågan är komplicerad och föreslår därför att Arbetsmiljöverket bör få i uppdrag att i samverkan med Försäkringskassan analysera möjligheten för egna företagare att få rätt till havandeskapspenning på grund av risker i arbetsmiljön.

Utredningen Trygghetssystemen för företagare bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Remissinstanserna har ombetts att inkomma med synpunkter på förslagen senast den 15 januari och de sammanställs för närvarande. Regeringen har ännu inte tagit ställning till utredarens förslag och det är därför för tidigt att ge besked om eventuella förändringar av regelverket kring havandeskapspenningen på grund av risker i arbetsmiljön. 

Jag vill avslutningsvis framhålla att regeringens ambition är att företagare ska behandlas lika i trygghetssystemen oavsett företagsform.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.