hastigheten på våra vägar och nollvision

Skriftlig fråga 2004/05:2169 av Thorborg, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-06
Anmäld
2005-09-13
Besvarad
2005-09-14
Svar anmält
2005-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga 2004/05:2169 av Karin Thorborg (v) till statsrådet Ulrica Messing om hastigheten på våra vägar och nollvision

I sin avrapportering till regeringen om hur man genom en översyn av hastighetsreglerna ska kunna få ned antalet dödade på vägarna redovisar Vägverket två huvudförslag: alternativ B och alternativ C.

I korthet innebär alternativ B att man behåller nuvarande indelning med steg på 20 kilometer per timme, men övergår från ”udda” hastigheter (50, 70, 90, 110 kilometer per timme) till ”jämna” (40, 60, 80 etcetera kilometer per timme). Alternativ C innebär dels en övergång till steg på 10 kilometer per timme, dels att farten 120 kilometer per timme införs.

Enligt Vägverkets analys skulle alternativ B spara 40@50 liv per år, alternativ C endast 25. Alternativet B ligger därmed rimligen bäst i linje med den så kallade nollvisionen.

Min fråga till statsrådet Ulrica Messing är:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att välja en annan strategi för hastighetsreglerna än den som sparar flest liv?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2169 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 2004/05:2169 om hastigheten på våra vägar och nollvision

Statsrådet Ulrica Messing

Karin Thorborg har frågat mig vilket hastighetssystem jag avser att välja utifrån alternativ som Vägverket nyligen presenterat.

Vi vet att hastighetsöverträdelser orsakar många olyckor i vårt land. Så många som 150 män, kvinnor och barn dör i trafiken varje år till följd av för höga hastigheter. Att dämpa hastigheterna på vägarna är därför viktigt för att vi ska klara vårt etappmål om max 270 dödade i trafiken under år 2007. Det kräver i sin tur ett robust hastighetsgränssystem som i sin helhet ger största möjliga acceptans och trafikantförståelse.

Vägverket har avrapporterat sitt regeringsuppdrag om att ta fram en strategi för en successiv anpassning av hastighetsgränserna på vägarna till nollvisionen samt kraven på tillgänglighet, god miljö, positiv regional utveckling och ett jämställt transportsystem. Strategin innehåller bland annat en tydligare integration mellan vägtransportplaneringen och beslut om hastighetsgräns, satsning på variabla hastighetsgränser samt en förstärkt dialog med trafikanterna för en förbättrad förståelse och respekt för hastighetsgränserna.

I Vägverkets avrapportering redovisar Vägverket bland annat tre alternativ till hastighetsgränser på vägarna. I alternativ A behåller man nuvarande indelning. I alternativ B övergår man från dagens udda till jämna hastigheter (30, 40, 60, 80, 100, 120). I alternativ C används 10 steg mellan 30 till 120 kilometer per timme.

Vägverkets redovisning om hastighetsgränserna på vägarna kommer att skickas ut på remiss till ett stort antal instanser. Jag kommer därefter ta ställning till Vägverkets förslag.

Avslutningsvis vill jag dock framhålla min syn att det är viktigt att hasighetsgränser upplevs rimliga och är lättöverskådliga för trafikanterna. Jag är övertygad om att ny teknik är ett viktigt verktyg för att skapa tydligare koppling mellan hastighetsgräns och de förhållanden som råder på vägen. Det försök som nu genomförs runtom i landet med variabla hastigheter visar just på att ny teknik kan skapa den logiska koppling som många trafikanter efterlyser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.