hanteringen av smältvatten

Skriftlig fråga 2004/05:1591 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-10
Anmäld
2005-05-10
Besvarad
2005-05-18
Svar anmält
2005-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 maj

Fråga 2004/05:1591

av Ewa Thalén Finné (m) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om hanteringen av smältvatten

Det har kommit till min kännedom att det pågår diskussioner runtom i kommunerna om var ansvaret för smältvatten ligger. Som konsekvens av smältvatten som fryser till isbark vågar sig äldre och handikappade knappt ut under de hala dagarna.

Det finns många uppgifter som borde privatiseras. Hantering av smältvatten som fryser till is på gator och torg är inte en av dem. I nuläget råder en oklar och omöjlig ansvarsfördelning mellan tre parter rörande smältvatten som fryser. I första hand är fastighetsägaren ansvarig för smältvattnet. Gatubrunnens skick och tillgänglighet är kommunens och själva vattensystemet omhändertas av vattenbolag eller förvaltning.

Då brunnarna under vintern blir igenisade finns ingen avrinningsmöjlighet för fastighetsägarnas bortsopade vatten. Det är inte heller givet varifrån vatten på en gatustump härrör. I en backe rinner vattnet och fryser oftare till is på annans fastighet än på fastigheten där dagsmejan gett smältvatten. Från de torg och andra snötippar som finns runtom i städerna för mindre snöberg rinner smältvatten som fryser till is @ ofta på en annan fastighet än den där snötippen låg.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att flytta ansvaret för smältvatten från fastighetsägarna till kommunen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1591 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 2004/05:1591 om hanteringen av smältvatten

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att flytta ansvaret för smältvatten från fastighetsägarna till kommunen. Frågan är ställd mot bakgrund av att smältvatten som fryser till is på gator och torg utgör ett problem bland annat för äldre och handikappade och att ansvaret för uppgiften att hantera detta problem lämpligen inte borde kunna privatiseras.

Plan- och bygglagen (1987:10),PBL, innehåller bestämmelser om vem som vid planläggning ska vara huvudman för områdets allmänna platser, det vill säga gator, vägar, torg och parker. Huvudregeln är att det är kommunen som har ansvaret för de allmänna platserna. Enbart när det finns särskilda skäl kan någon annan än kommunen vara huvudman. Huvudmannaskapet innebär ett ansvar för byggande och iordningställande av de allmänna platserna så att de kan användas för avsett ändamål. Det innebär också ett ansvar för drift och underhåll av dessa platser.

På gator och torg och andra allmänna platser där kommunen är huvudman svarar, enligt lagen (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, kommunen för att platserna genom gaturenhållning, snöröjning och liknande åtgärder hålls i ett sådant skick att uppkomsten av bland annat olägenheter för människors hälsa hindras. Kommunens skyldigheter gäller dock inte om åtgärderna ska utföras av staten som väghållare. Kommunen får dock ålägga en fastighetsägare att svara för gaturenhållning och snöröjning med mera i fråga om gångbanor eller andra utrymmen utanför fastigheten som behövs för gångtrafiken.

Av utredningsdirektiven till den parlamentariska kommitté som har att se över plan- och bygglagstiftningen (dir. 2002:97) framgår att enskilda aktörer fått en allt större roll vid samhällsutbyggnaden och att också genomförandet av planer numera i allt större utsträckning läggs på enskilda huvudmän. Direktiven anger att dessa frågor måste övervägas och att det behövs kompletterande regler som säkerställer att olika allmänna intressen och motstående enskilda intressen inte åsidosätts om kommunerna ska tillåtas överlämna plangenomförandet till enskilda huvudmän.

Kommittén ska avlämna sitt slutbetänkande nu i sommar. Jag avser inte att nu vidta några åtgärder med anledning av Ewa Thalén Finnés fråga utan avvaktar de förslag som PBL-kommittén kan komma att lägga fram.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.