Handikapphistoriska föreningen

Skriftlig fråga 2008/09:33 av Bjurling, Laila (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-24
Anmäld
2008-09-25
Besvarad
2008-10-01
Svar anmält
2008-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 september

Fråga

2008/09:33 Handikapphistoriska föreningen

av Laila Bjurling (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Handikapphistoriska föreningen är en förening som bildades för drygt 20 år sedan för att ta till vara kunskap om det handikappolitiska utvecklingsarbetet och kunskap om livet för människor med funktionsnedsättningar och deras levnadsvillkor bakåt i tiden. Det är ett kulturarv som riskerar att försvinna ur den svenska historien om inte resurser avsätts för att bevara och dokumentera den kunskapen.

Föreningen har försökt få kontakt med kulturministern för att diskutera dessa frågor, men ministern anser sig inte ha tid att träffa företrädare för den handikapphistoriska föreningen.

I en artikel i tidningen Föräldrakraft säger kulturministern att Kulturdepartementets viktigaste uppgift är att ta hand om nationalscenerna och att ge de statliga museerna förutsättningar att vårda och visa kulturarvet.

Jag utgår ifrån att kulturministern inte menar att allt kulturarbete som otaliga ideella krafter lägger ned inte har någon betydelse för svensk kultur och därmed inte heller för Kulturdepartementet och vill därför ställa följande fråga till kulturministern:

Vad ämnar kulturministern göra för att det historiska kulturarvet om livet för funktionsnedsatta människor ska bevaras?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:33 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 1 oktober

Svar på fråga

2008/09:33 Handikapphistoriska föreningen

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Laila Bjurling har frågat mig vad jag tänker göra för att det historiska kulturarvet om livet för funktionsnedsatta människor ska bevaras.

Att bevara kulturarvet för framtiden är en av regeringens kulturpolitiska prioriteringar. I detta arbete är hela kulturarvet lika viktigt. Det historiska arv som rör livet för människor med funktionsnedsättningar är självfallet en del av detta arbete.

Det frivilliga engagemanget har också stor betydelse för att värna kulturarvet som en tillgång för dagens och kommande generationer. Detta kan inte ersättas av staten. Regeringen sätter därför stort värde på det arbete som bland annat genomförs av Handikapphistoriska föreningen för att tillvarata den historiska kunskapen om livet för människor med funktionsnedsättningar och deras levnadsvillkor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.