Gynekologisk undersökning på flickor

Skriftlig fråga 2006/07:4 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-10
Anmäld
2006-10-11
Besvarad
2006-10-18
Svar anmält
2006-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 oktober

Fråga

2006/07:4 Gynekologisk undersökning på flickor

av Luciano Astudillo (s)

till statsrådet Nyamko Sabuni (fp)

I juni publicerades en uppmärksammad artikel av integrations- och jämställdhetsminister Sabuni, i vilken hon bland annat skrev följande:

”Inför obligatoriska gynekologiska undersökningar på flickor.

Samhället måste hitta former för att hindra, avslöja och bevisa könsstympning. Det bör inom skolans ram införas obligatoriska läkarkontroller, liknande de som genomförs på pojkar vid sex års ålder. Detta bör för flickor ske någon gång på högstadiet. En sådan undersökning fyller inte bara en kontrollfunktion utan ger möjlighet att diskutera sexualitet, kvinnans underliv samt typiska kvinnosjukdomar.”

I dagarna har ministern backat från förslaget som innebär obligatioriska gynekologiska undersökningar på flickor. Ett välkommet besked.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra könsstympning av flickor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:4 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 18 oktober

Svar på fråga

2006/07:4 Gynekologisk undersökning på flickor

Statsrådet Nyamko Sabuni

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra könsstympning av flickor. Frågan har ställts mot bakgrund av uttalanden som jag tidigare har gjort.

Inledningsvis vill jag understryka att könsstympning är ett uttryck för mäns makt och kontroll över kvinnor och flickor och en allvarlig kränkning av flickors och kvinnors rätt till integritet, hälsa och sexualitet. Som fri debattör uttryckte jag åsikter om åtgärder för att komma till rätta med problemet. Som statsråd kommer jag att arbeta för att den politik ska genomföras som allianspartierna är överens om.

Jag anser fortfarande att frågan om gynekologisk undersökning av kvinnor är viktig som kvinnohälsofråga, oberoende av frågan hur könsstympning ska förhindras. Ansvaret för frågor om kvinnors hälsa och lagstiftningen med förbud mot könsstympning av kvinnor ligger dock hos socialministern.

Könsstympning av flickor måste bekämpas och förebyggas. Socialstyrelsen har under de senaste åren arbetat aktivt med bland annat informations- och utbildningsinsatser riktade till olika yrkesgrupper inom exempelvis skolan, hälso- och sjukvården och rättsväsendet samt till berörda folkgrupper. Socialstyrelsen bedömer detta arbete som framgångsrikt. Det är nu viktigt att erhållen kunskap bibehålls och utvecklas samt att den integreras i annat pågående arbete som rör barn som riskerar att fara illa.

Mitt svar är att regeringen noga kommer att följa frågan, bland annat genom Socialstyrelsens fortsatta arbete, och om det behövs, ta initiativ till ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.