Till innehåll på sidan

Grön flagg och hållbar utveckling i skolan

Skriftlig fråga 2004/05:1284 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-21
Anmäld
2005-03-22
Besvarad
2005-03-30
Svar anmält
2005-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 2004/05:1284

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan om Grön flagg och hållbar utveckling i skolan

Svenska skolor har sedan 1996 möjlighet att mot en marginell avgift bli miljöcertifierade genom så kallad Grön flagg. Utmärkelsen, som är en del av det internationella programmet Eco Schools, ges av en ideell organisation utan statligt stöd @ detta till skillnad från i många andra länder. FN-organet UNEP rekommenderar Eco School som ett bra sätt att undervisa om hållbar utveckling. I Sverige har Grön flagg uppmärksammats av bland annat Naturvårdsverket. Enligt SLU har Grön flaggs fem miljökriterier lett till ett bra miljöarbete.

Myndigheten för skolutveckling har dock sin egen utmärkelse Miljöskolan som nyligen fick det nya namnet Skola för hållbar utveckling. Hittills har fler än 1 200 skolor, i 75 % av landets kommuner och i samtliga län, registrerats inom ramen Grön flagg medan bara 50 enheter önskat Myndighetens för skolutvecklings utmärkelse.

I betänkandet Att lära för hållbar utveckling (SOU 2004:104) bortses från Grön flagg, det talas enbart om Myndigheten för skolutvecklings utmärkelse. Det kan knappast vara en statlig uppgift att konkurrera ut en ideell utmärkelse som redan fungerar. Staten borde stödja det arbete som utförs inom ramen för Grön flagg i stället för att motarbeta det.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att stödja Grön flagg så att inte Myndigheten för skolutvecklings utmärkelse motarbetar denna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1284 besvarad av

den 30 mars

Svar på fråga 2004/05:1284 om Grön flagg och hållbar utveckling i skolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att stödja Grön flagg så att inte Myndighetens för skolutveckling utmärkelse Skola för hållbar utveckling motarbetar denna.

Jag vill inledningsvis säga att jag inte håller med Torsten Lindström om att Myndigheten för skolutveckling motarbetar projektet Grön flagg. Tvärtom kompletterar de båda verksamheterna varandra på ett bra sätt. Den miljöcertifiering som stiftelsen Håll Sverige rent bedriver med projektet Grön flagg är bra och viktig.

För mig innebär hållbar utveckling ett bredare förhållningssätt än enbart den gröna miljön. Hållbar utveckling handlar om att värna givna resurser. Det hållbara samhället är ett samhälle som genomsyras av demokratiska värderingar. Medborgarna känner delaktighet och möjlighet att påverka samhällsutvecklingen och de har vilja och förmåga att ta ansvar för den. Samhället formas inom ramen för vad miljön och människors hälsa tål. Medborgarna har lika möjligheter oavsett kön, socioekonomisk och etnisk eller kulturell tillhörighet. Det handlar också om resurseffektivisering och om att långsiktigt förvalta och investera i mänskliga, sociala och fysiska resurser. Detta nya och vidgade synsätt, nämligen att ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer samspelar, var skälet till att regeringen 2004 valde att besluta om förordningen om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling (SKOLFS 2004:20). Utmärkelsen syftar till att stödja och vara en inspirationskälla i det pedagogiska arbetet med hållbar utveckling från förskolan till vuxenutbildningen.

Utbildning i hållbar utveckling är ett område som regeringen prioriterar. Myndigheten för skolutveckling arbetar med att stödja förskolors, skolors och vuxenutbildningsenheters arbete med hållbar utveckling. Inom ramen för detta arbete presenterade myndigheten stödmaterialet Hållbar utveckling i praktiken som bygger på ett utvecklingsprojekt lett av universiteten i Uppsala och Örebro. Ett fyrtiotal lärare har arbetat fram och provat ut metoder för hur hållbar utveckling kan inlemmas i skolarbetet.

Myndigheten för skolutveckling har även inrättat nätverk för lärande om hållbar utveckling. Nätverket träffas regelbundet för att utbyta tankar, idéer och för att knyta nya kontakter. Syftet med nätverket är att möjliggöra erfarenhetsutbyten, samordna och förenkla informationssökning och göra pedagogisk kunskap om hållbar utveckling tillgänglig. En viktig aktör i detta nätverk är Stiftelsen Håll Sverige rent.

Jag vill även nämna Kommittén för utbildning för hållbar utveckling (U 2003:06), som redovisade sitt slutbetänkande Att lära för hållbar utveckling (SOU 2004:104) i slutet av november 2004. Detta betänkande har varit ute på remiss och förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.