garantipensionen

Skriftlig fråga 1997/98:397 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-02
Anmäld
1998-02-09
Besvarad
1998-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:397 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om garantipensionen

Genomförandegruppen har vid flera tillfällen utlovat att pensionärerna utan ATP kommer att få högre pensioner i det nya pensionssystemet. I Ds 1997:66 Garantipension och samordningsfrågor m.m. står: "I den modifierade garantipensionsmodellen uppgår den lägsta pensionen för en ogift pensionär till 56 750 kr per år efter skatt (räknat efter 1998 års prisbasbelopp och med en kommunalskatt på 31 procent)." I nuvarande system ger grundskyddet i form av folkpension och pensionstillskott en sammanlagd pension på 55 146 kr om man använder samma prisbasbelopp. Eftersom garantipensionen skall beskattas kommer kommunalskattens storlek att avgöra hur stor den garanterade pensionen kommer att bli. I en kommun med 30 % kommunalskatt får pensionären kvar ca 57 400 kr, i en kommun med 33 % kommunalskatt ca 55 400 kr och i en kommun med 34 % kommunalskatt blir utfallet ca 54 750 kr. Det innebär att en pensionär boende i en kommun med 34 % kommunalskatt får en sänkning av sin pension jämfört med dagens pensionärer. I dagens system är alla pensionärer utan ATP garanterade en viss nivå på pensionen. Skillnaden är att det nuvarande systemet ger en garanti efter skatt medan det nya ger en garanti före skatt.

Min fråga till statsrådet Klingvall är:

Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att låginkomstpensionärerna inte skall få sämre pension än med nuvarande system och garanteras samma garantipension efter skatt oberoende av bostadsort?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:397 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:397 om garantipensionen
    Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att låginkomstpensionärerna inte skall få en sämre pension i det reformerade ålderspensionssystemet än i nuvarande system och garanteras samma garantipension efter skatt oberoende av bostadsort.

Det förslag till garantipension inom det reformerade ålderspensionssystemet, som regeringen avser lämna till Lagrådet den 13 februari, har utformats i samråd med företrädare för de partier som ställt sig bakom pensionsöverenskommelsen och på grundval av de av riksdagen antagna riktlinjerna för ålderspensionsreformen.

En av utgångspunkterna vid utformningen av grundskyddet har varit att pensionärer inte fortsättningsvis skall särbehandlas i skattehänseende. Garantipensionen skall därför beskattas enligt samma regler som förvärvsinkomster i dag. Den nivå på garantipensionen som regeringen föreslår i lagrådsremissen ger med dagens regler och kommunalskattenivåer (inklusive församlingsskatt) högre pensionsbelopp efter skatt än nuvarande folkpension och pensionstillskott. Detta gäller således oavsett bostadsort.

Regeringen har nyligen aviserat att det nu finns ekonomiskt utrymme att återställa basbeloppet för utgående pensioner till 100 %, vilket är glädjande. Förslag om detta kommer först i regeringens vårproposition. Våra beräkningar och jämförelser med det reformerade ålderspensionssystemet har därför hela tiden utgått från dagens förhållanden.

Garantipensionen kommer att utbetalas från 65 års ålder till personer födda år 1938 eller senare med låg eller ingen inkomstgrundad pension. Enligt vad regeringen föreslår skall garantipensionen omfatta personer som inte tidigare uppburit grundskydd från det allmänna ålderspensionssystemet. Förslaget innebär således inte att tidigare beviljade pensioner skall räknas om. Den nya garantipensionen gäller för morgondagens pensionärer och kommer inte att innebära att dagens ålderspensionärer riskerar att få sänkt pension.

Emellertid skall även för äldre ålderspensionärer, dvs. för dem födda år 1937 eller tidigare, dagens grundskydd ersättas med en s.k. övergångsvis garantipension som beskattas som förvärvsinkomster. Övergången till ett fullt ut beskattat grundskydd skall göras så att i princip ingen pensionär drabbas av en inkomstsänkning. Regeringen har därför gett en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag till hur en sådan övergångsvis garantipension skall utformas.

Svaret på Ulla Hoffmanns fråga rörande garantier om samma garantipension efter skatt oberoende av bostadsort är således att några sådana garantier inte kan ges. Inom det reformerade ålderspensionssystemet kommer pensionen efter skatt alltid vara beroende av bostadsort, på motsvarande sätt som gäller i dag för de pensionärer som betalar skatt. Garantipensionen garanterar en lägsta bruttopension. Hur stor pensionärens disponibla inkomst blir kommer alltid att vara beroende av skatte- och avgiftsnivån i den kommun där pensionären är bosatt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.