Garantier för implantat

Skriftlig fråga 2006/07:1245 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-25
Anmäld
2007-05-28
Besvarad
2007-05-30
Svar anmält
2007-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga

2006/07:1245 Garantier för implantat

av Elina Linna (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Problemen med tandimplantat har uppmärksammats mycket på senare tid. Nu senast är det P 1:s Kaliber som levererat en kritisk granskning av implantatmarknaden. Det finns uppenbarligen stora pengar att göra på implantat både för tandkliniker och för de företag som producerar själva implantaten.

Denna lukrativa marknad har lett till en alltmer aggressiv marknadsföring samtidigt som de nya implantaten ofta är otillräckligt beforskade. Jag menar att det är en synnerligen otillfredsställande situation där tandvårdspatienterna men även statskassan riskerar att bli de stora förlorarna samtidigt som företagen gör jättevinster.

Som jag ser det finns det en god möjlighet att göra något åt detta samtidigt som det nya tandvårdsstödet arbetas fram. Många tandläkare har frivilligt infört en garanti för vissa behandlingar, men den är inte obligatorisk. En obligatorisk garanti skulle vara en trygghet för patienterna och samtidigt skulle vårdgivarens ansvar tydliggöras.

Dessvärre menar Tandvårdsutredningen att en sådan obligatorisk garanti inte behövs, trots att vissa tandläkare alltså inte ger garantier ens för protetik.

Min fråga till socialminister Göran Hägglund är därför:

Kommer ministern att ta frågan om en obligatorisk garanti inom tandvården under övervägande i arbetet med det nya tandvårdsstödet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1245 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 30 maj

Svar på fråga

2006/07:1245 Garantier för implantat

Socialminister Göran Hägglund

Elina Linna har frågat mig om jag avser att ta frågan om en obligatorisk garanti inom tandvården under övervägande i arbetet med det nya tandvårdsstödet.

Det finns ett stort behov av förbättrad uppföljning av de implantatbehandlingar som utförs i Sverige. Sedan införandet av det särskilda högkostnadsskyddet avseende protetik för personer som är 65 år eller äldre den 1 juli 2002 har antalet implantatbehandlingar ökat kraftigt. Effekterna, särskilt på längre sikt, av de olika metoder som används behöver studeras mer. Tandvårdsutredningen (dir. 2005:136, 2006:112) har föreslagit att detta ska ske med stöd av ett kvalitetsregister för dentala implantat.

Enligt en överenskommelse mellan Sveriges Privattandläkarförening och Konsumentverket lämnar medlemmar i Sveriges Privattandläkarförening ett års garanti för avtagbar protetik och två års garanti för fast protetik. Den kartläggning som Tandvårdsutredningen gjorde visade att drygt 90 procent av de privata vårdgivarna lämnar garanti vid behandlingar med protetik. Inom folktandvården lämnar nästan alla kliniker garanti på protetiska arbeten.  Tandvårdsutredningens uppfattning var att regelverket gällande garantier inom tandvården inte på något avgörande sätt borde skilja sig från regelverket avseende garantier för övriga tjänster.

Utredningens slutbetänkandet Friskare tänder – till rimliga kostnader (SOU 2007:19) är nu ute på remiss till den 29 juni 2007 och jag har inte för avsikt att föregripa remissbehandlingen.

Avslutningsvis vill jag nämna att Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utarbeta nationella riktlinjer inom tandvårdsområdet. Riktlinjearbetet syftar till att utveckla och förbättra vården genom att säkerställa att den baseras på kunskap om vilka metoder som är mest effektiva. Sådana riktlinjer på implantatområdet bör därför kunna få en kvalitetshöjande effekt och vara till gagn för patienterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.