Fusk bland högskolestudenter

Skriftlig fråga 2005/06:95 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-11
Anmäld
2005-10-11
Besvarad
2005-10-19
Svar anmält
2005-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 oktober

Fråga 2005/06:95 av Torsten Lindström (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Fusk bland högskolestudenter

I dagarna har Högskoleverket samlat disciplinnämnderna från alla högskolor och universitet till en konferens för att diskutera det tilltagande fusket bland studenter. Framför allt handlar det om plagiat i uppsatser @ studenter hämtar texter direkt från Internet utan att referera till källan.

Mellan 2001 och 2004 ökade antalet avstängda och varnade studenter enligt Högskoleverket från ca 130 till 368. Det finns klara tecken på att fuskandet tagit ytterligare fart i år och på många högskolor var antalet fällda fuskare under vårterminen lika många som under hela förra året.

Ett ökande fusk visar att den etiska diskussionen om vad som rätt och fel saknas i högskolan. Det kan till och med vara så, att den etiska diskussionen saknas redan i gymnasiet.

Kristdemokraterna anser att utvecklingen är alarmerande. Kristdemokraterna anser sedan länge att etiska aspekter bör vägas in i samtliga utbildningar. Varje högskola bör ges i uppdrag att redovisa hur de etiska frågorna implementeras. Högskoleverket bör få i uppdrag av regeringen att verka för att etiska dimensioner, utifrån samhällets värdegrund, naturligt integreras i högre utbildning.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att göra för att motverka fusk bland högskolestudenter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:95 besvarad av

den 17 oktober

Svar på fråga 2005/06:95 om fusk bland högskolestudenter

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att motverka fusk bland högskolestudenter.

Antalet ärenden i universitetens och högskolornas disciplinnämnder har under de senaste åren ökat kraftigt, vilket Högskoleverkets genomgång av nämndernas beslut från 2004 visar. I rapporten Disciplinärenden 2004 vid högskolor och universitet med statligt huvudmannaskap (2005:28 R) skriver Högskoleverket att 368 studenter blev föremål för en disciplinär åtgärd under förra året; den vanligaste orsaken till det var plagiering och fabrikation. Antalet studenter som stängdes av ökade med 62 % från 2003 och med 251 % jämfört med 2001.

Denna ökning är oroväckande och det är viktigt att Högskoleverket noga följer utvecklingen. Det är dock förhastat att direkt dra slutsatsen att studenterna har börjat fuska betydligt mer under de senaste åren. Det kan i stället vara så, som Högskoleverket också skriver, att lärosätena har skärpt uppmärksamheten och därför blivit bättre på att upptäcka fusket. Bland annat har användningen av automatiserade system för att spåra plagiering ökat. Vi måste också komma ihåg att det trots allt är en mycket liten andel av det totala antalet studenter som blir föremål för en disciplinär åtgärd, även om varje enskilt fall är allvarligt. År 2004 var andelen berörda studenter strax över en promille.

Universitet och högskolor ska i enlighet med högskolelagen (1992:1434) värna vetenskapens trovärdighet och god forskningssed. För att studenterna ska kunna utvecklas och arbeta utifrån dessa normer krävs tydliga riktlinjer och en hög medvetenhet om det regelverk som finns liksom diskussioner på högskolan om det oetiska i att plagiera texter och fabricera vetenskapliga resultat. Man kan även behöva anpassa pedagogiken efter de risker för plagiering som finns. Lärarna bör dessutom vara väl rustade att kunna kontrollera innehållet i arbeten och uppsatser.

Jag ser mycket allvarligt på fusk och andra oegentligheter inom universitet och högskolor. Oavsett vilken form det tar, är fusk en allvarlig företeelse mot vilken åtgärder måste vidtas i varje enskilt fall. Att förebygga och beivra fusk handlar om förtroendet för hela högskolevärlden och varje enskilt lärosäte. Det är oerhört viktigt att universitet och högskolor fortsätter att bedriva ett aktivt arbete i dessa frågor för att visa öppenhet och därigenom skapa tilltro för den bedrivna verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.