fri energiproduktion

Skriftlig fråga 2004/05:1520 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-28
Anmäld
2005-04-28
Besvarad
2005-05-03
Besvarad
2005-05-04
Svar anmält
2005-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2004/05:1520

av Harald Nordlund (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om fri energiproduktion

En fri energiproduktion torde vara bästa sättet att skapa en rationell energiproduktion. Statens uppgift härvid är att uppställa krav beträffande hälsa, säkerhet och miljö och att kontrollera att kraven uppfylls. Staten ska också främja sådan forskning och utveckling, som leder till att fossilbaserad energiproduktion kan ersättas med miljövänliga energikällor. Ett sådant synsätt leder till slutsatsen att valet av energiproduktion inte ska fattas genom politiska beslut. Det leder även till slutsatsen att alla typer av produktionsanläggningar för energi ska tillåtas, under förutsättning att de uppfyller krav på hälsa, miljö och säkerhet.

Min fråga:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att här redovisade synsätt ska ligga till grund för de krav som regeringen kommer att ställa på Vattenfall?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1520 besvarad av

den 3 maj

Svar på fråga 2004/05:1520 om fri energiproduktion

Näringsminister Thomas Östros

Harald Nordlund har frågat vilka krav Mona Sahlin avser att ställa på Vattenfall mot bakgrund av att valet av energiproduktion inte ska fattas genom politiska beslut. Arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att det är jag som ska besvara frågor om statliga bolag.

Hans Nordlund skriver att en fri energiproduktion är det bästa sättet att skapa en rationell energiproduktion och att statens uppgift är att ställa krav på "hälsa, säkerhet och miljö" och kontrollera att dessa uppfylls. Hans Nordlund drar slutsatsen att alla produktionsanläggningar då ska tillåtas givet att de uppfyller ovan nämnda krav och att valet av energiproduktion inte ska fattas av politiska beslut.

Energi är en politisk fråga. Av 2002 års energipolitiska beslut i riksdagen framgår att den svenska energipolitikens mål är att på kort och lång sikt säkra trygg tillgång på el på med omvärlden konkurrenskraftiga villkor. Energipolitiken ska skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg negativ påverkan på hälsa, miljö och klimat samt underlätta omställningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle.

Sverige har ett folkomröstningsbeslut om kärnkraften som regeringen respekterar. Folkpartiet har valt en linje som innebär att folkomröstningsbeslutet inte ska gälla längre. 2002 års riksdagsbeslut anger att kärnkraften på sikt ska ersättas med effektivisering av elanvändningen, konvertering till förnybara energislag samt miljömässigt acceptabel elproduktionsteknik.

Avseende Vattenfall så har riksdagen beslutat att bolagets huvuduppgift är att på ett effektivt sätt producera och leverera el. Bolaget ska också ta en ledande roll i omställningsarbetet och dessa uppgifter ska utföras inom ramen på kravet på affärsmässighet så att bolaget kan uppfylla marknadsmässiga avkastningskrav i sin verksamhet. På bolagsstämman den 26 april i år förtydligade regeringen direktiven till Vattenfall rörande bolagets roll i omställningsarbetet.

Genom denna redogörelse anser jag frågan besvarad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.