Till innehåll på sidan

framtiden för kvinnorna i Svensk Kassaservice

Skriftlig fråga 2004/05:1522 av Thorborg, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-28
Anmäld
2005-04-28
Besvarad
2005-05-04
Svar anmält
2005-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2004/05:1522

av Karin Thorborg (v) till näringsminister Thomas Östros om framtiden för kvinnorna i Svensk Kassaservice

De närmare 2 000 anställda i Svensk Kassaservice, huvudsakligen kvinnor i övre medelåldern, har under en lång tid levt i en situation med stor osäkerhet om framtiden. Förhoppningarna var stora inför den proposition som skulle komma under våren. Äntligen skulle man få ett klart och långsiktigt besked inför framtiden. Tyvärr har propositionen dragits in och framtiden för dessa kvinnor är mer osäker än någonsin. Heltidstjänster ändras till deltidstjänster och därefter väntar inträde i arbetslöshet med ofördelaktiga villkor. Detta kan ses som en form av kvinnomisshandel! Omsorgen om den hittills så lojala personalen kräver ett besked snarast.

Min fråga till ministern är därför:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kvinnorna så snart som möjligt kan få ett beslut om framtiden inom kassaservicen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1522 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2004/05:1522 om framtiden för kvinnorna i Svensk Kassaservice

Statsrådet Ulrica Messing

Karin Thorborg har frågat näringsminister Thomas Östros vilka åtgärder han avser att vidta för att kvinnorna så snart som möjligt kan få ett beslut om framtiden inom kassaservicen. Eftersom frågan avser grundläggande kassaservice har den överlämnats till mig att besvara.

I den utredning om samhällets behov av betaltjänster (SOU 2004:52) som överlämnades till regeringen i juni 2004 föreslår utredaren att Svensk Kassaservice AB läggs ned och att Post- och telestyrelsen ges i uppdrag av regeringen att upphandla grundläggande betaltjänster.

Upphandlingen föreslås avse de orter och den landsbygd där det inte är kommersiellt motiverat att tillhandahålla sådana tjänster och där det heller inte finns några jämförbara alternativ. Bedömningen i dag är att grundläggande betaltjänster kan komma att behöva upphandlas på närmare 200 orter i Sverige. Utredningen föreslår därutöver bland annat uppdrag till flera myndigheter, som i samverkan ska säkerställa att skyddsvärda gruppers intressen tillgodoses.

Beredningsarbetet inför den proposition som regeringen avser lägga fram har pågått sedan utredningen presenterades. Det är en delvis komplicerad och tidskrävande beredningsprocess.

Även om jag har stor förståelse för den frustration som finns bland de anställda inom Svensk Kassaservice är det ändå viktigt att vi inte hastar fram. Det sätt som vi i framtiden väljer för att säkerställa samhällets grundläggande behov av betaltjänster måste vara noggrant genomarbetat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.