Förtur till sjukvård

Skriftlig fråga 2007/08:55 av Bjurling, Laila (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-09
Anmäld
2007-10-16
Besvarad
2007-10-17
Svar anmält
2007-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga

2007/08:55 Förtur till sjukvård

av Laila Bjurling (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Regeringen tycks leva i en föreställningsvärld där en människa blir friskare ju lägre ersättning hon får från sjukförsäkringen. I regeringens budget för år 2008 framgår det att regeringen till och med tänker förbjuda fackliga organisationer att träffa avtal om att en långtidssjukskriven löntagare ska få några kronor extra utöver den nivå regeringen föreslår, nämligen 75 procent.

Min fråga till socialministern är:

Avser ministern att lägga ett förslag som förbjuder privata alternativ eller avtalsförsäkringar även när det gäller förtur till sjukvård?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:55 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 17 oktober

Svar på fråga

2007/08:55 Förtur till sjukvård

Socialminister Göran Hägglund

Laila Bjurling har frågat mig om jag avser att lägga ett förslag som förbjuder alternativ eller avtalsförsäkringar även när det gäller förtur till sjukvård.

Det är av största vikt att så många människor som möjligt kan försörja sig genom eget arbete, framför allt för deras eget välbefinnande, men även för att bibehålla välfärden. Det finns redan i dag en bestämmelse om att den samlade ersättningen från sjukpenningen och eventuella kompletterande avtalsförsäkringar inte ska kunna överstiga 90 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Regeringens förslag inom socialförsäkringsområdet syftar till att justera taket till den nu föreslagna förmånen om förlängd sjukpenning.

Regeringen ser positivt på en mångfald av vårdgivare inom hälso- och sjukvården. Inom ramen för utredningen Patientens rätt i vården ska bland annat patientens möjligheter att fritt välja vårdgivare, etableringsrätt och lagreglering av vårdgarantin utredas, vilket sannolikt kommer att främja utvecklingen av en mångfald av vårdgivare.

Efter tolv år av socialdemokratiskt styre brottas svensk sjukvård, som för övrigt håller högsta internationella klass, med stora problem vad gäller tillgänglighet. Köerna är långa och helt otillfredsställande. Det har lett till att många människor betalar två gånger för samma sjukvård, först via landstingsskatten och sedan via privata sjukförsäkringar.

När det gäller privata sjukvårdsförsäkringar motsvarar dessa ändå en marginell del av den totala hälso- och sjukvården. Utgångspunkten för svensk hälso- och sjukvård har under lång tid varit att den ska vara offentligt finansierad och ges utifrån behov. Detta är en princip som regeringen är angelägen om att bevara. Regeringen har inte för avsikt att lämna förslag som förbjuder privata alternativ och försäkringar inom hälso- och sjukvård. Vår målsättning är att lägga grunden för en sjukvård utan köer. Då minskar också behovet av privata sjukförsäkringar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.