forskningsanslaget till Mälardalens högskola

Skriftlig fråga 2003/04:863 av Thorborg, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-05
Anmäld
2004-03-09
Besvarad
2004-03-10
Svar anmält
2004-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 mars

Fråga 2003/04:863

av Karin Thorborg (v) till utbildningsminister Thomas Östros om forskningsanslaget till Mälardalens högskola

Vid ett besök nyligen vid Mälardalens högskola blev jag informerad om de anslag som högskolan fått. Ledningen framhöll att Mälardalens forskningsanslag är extremt lågt i jämförelse med andra högskolors. Enligt budgetunderlaget 2005@2007 får Mälardalens högskola endast 45,6 miljoner medan till exempel Mitthögskolan får 121,9 miljoner, Örebro 158 miljoner och Växjö 141 miljoner. Obalansen är uppenbar eftersom det gäller jämförbara högskolor. Mälardalens högskola är dessutom mycket produktiv och får fram många forskare för de medel den förfogar över. Varför denna snedfördelning av resurser skett har man inte fått någon förklaring till.

Därför blir min fråga till utbildningsminister Thomas Östros:

Vad är enligt ministerns bedömning orsaken till att Mälardalens högskola tilldelats så mycket mindre resurser än övriga högskolor och vilka åtgärder tänker ministern vidta för att rätta till obalansen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:863 besvarad av

den 10 mars

Svar på fråga 2003/04:863 om forskningsanslaget till Mälardalens högskola

Utbildningsminister Thomas Östros

Karin Thorborg har frågat om orsaken till att Mälardalens högskola tilldelats mindre resurser än övriga högskolor och vilka åtgärder jag tänker vidta för att rätta till obalansen.

Mälardalens högskola har under senare år genomgått en kraftig utveckling. Högskolan har i dag ca 8 600 helårsstudenter och bedriver forskning inom framför allt det teknikvetenskapliga området. Ett tecken på Mälardalens högskolas goda kvaliteter är att högskolan 2001 tilldelades tekniskt vetenskapsområde, det vill säga rätten att utfärda examina inom forskarutbildningen inom ett avgränsat område. Beslutet har bidragit till den goda utvecklingen av forskningen vid Mälardalens högskola.

Sverige har i dag ett högskolelandskap med ett flertal universitet med examensrätt i forskarutbildningen inom samtliga vetenskapsområden och några högskolor som tilldelats ett vetenskapsområde. Därutöver finns det ett stort antal högskolor som inte har rätt att självständigt bedriva forskarutbildning, men som numera även har fasta forskningsresurser.

Mot denna bakgrund är det helt naturligt att forskningsanslagen varierar mellan olika lärosäten, eftersom olika universitet och högskolor har olika uppdrag.

I samband med beslutet att tilldela Mälardalens högskola tekniskt vetenskapsområde, fick högskolan ytterligare 14,5 miljoner kronor i forskningsanslag. Mellan 1999 och 2004 har högskolans direkta statliga anslag till forskning ökat från 21,3 till 45,6 miljoner kronor i löpande priser vilket har gynnat utvecklingen av högskolans forskning.

Genom att bygga upp en stark forskning inom sina profilområden har högskolan även goda förutsättningar att erhålla externa forskningsmedel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.