förenklad tillståndsprocess vid byggande

Skriftlig fråga 2004/05:1596 av Löfstrand, Johan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-11
Anmäld
2005-05-11
Besvarad
2005-05-18
Svar anmält
2005-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 2004/05:1596

av Johan Löfstrand (s) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om förenklad tillståndsprocess vid byggande

Det byggs för lite i Sverige. Trots stora ansträngningar och ett framgångsrikt arbete i många kommuner påbörjades endast 30 000 lägenheter under 2004. Ett stort problem är att det framför allt i storstadsregionerna går mycket lång tid från planläggning till byggstart. Det beror på ett flitigt överklagande och en komplicerad lagstiftning som delvis överlappar varan. Detta inte bara fördröjer utan fördyrar också byggandet väsentligt. Det är bara kapitalstarka byggbolag som har råd att vänta på ett i bästa fall positivt beslut i fem år, som blev fallet med Drottningtornet i Linköping. Banverkets gd Bo Bylund lyfter fram flera exempel bland annat att Botniabanans östra infart till Umeå fortfarande efter sju år saknar tillstånd. Han konstaterar att miljöprövningar inte görs utifrån ett helhetsperspektiv där järnvägens positiva miljöpåverkan vägs in, utan man prövar någon enstaka mosse eller biotop. I Östergötland har dubbelspårsutbyggnaden av godsstråket Hallsberg över Motala till Mjölby också påverkats negativt av utdragna juridiska processer. Miljö- och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har uppmärksammat detta och tänker förenkla planprocessen för vindkraftsutbyggnaden. Det är ett utmärkt beslut, men inger viss oro. PBL-kommitténs arbete skulle leda till en allmän förenkling av planprocesserna där till exempel överlappningen mellan plan- och bygglagstiftningen och miljöbalken skulle tas bort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern hur hon ställer sig i frågan angående en allmän förenkling av planprocesserna och om den nya lagen kan trädda i kraft redan i januari 2006.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1596 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 2004/05:1596 om förenklad tillståndsprocess vid byggande

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Johan Löfstrand har frågat mig hur jag ställer mig till en allmän förenkling av planprocesserna och om en ny lag kan träda i kraft redan i januari 2006.

Johan Löfstrands frågor är ställda mot bakgrund bland annat av att han anser att det byggs för lite i Sverige och att orsaken till att så är fallet är att lagstiftningen är komplicerad och att frekventa överklaganden medför att det går för lång tid från planläggningen till byggstart. Frågan är också ställd mot bakgrund av att jag tidigare uppmärksammat dessa förhållanden och uttalat att planprocessen för vindkraftsutbyggnaden bör förenklas.

Jag delar Johan Löfstrands uppfattning att det är önskvärt att det byggs mera i Sverige. Jag anser också att det är angeläget att den lagstiftning som reglerar byggandet @ oavsett om det gäller vindkraftsanläggningar, bostäder eller infrastruktur eller andra anläggningar @ är så effektiv, smidig och samordnad som möjligt. Den lagstiftning som det här är fråga om är bland annat plan- och bygglagstiftningen och miljöbalken. Samtidigt är det i detta sammanhang viktigt att poängtera att smidigheten och effektiviteten inte får gå ut över demokrati- och rättighetsaspekterna i planeringen. Just dessa frågor ingår i direktiven till den parlamentariska kommitté som utreder plan- och bygglagstiftningen. Av direktiven framgår bland annat att kommittén har i uppdrag att överväga och redovisa åtgärder som kan vidtas i syfte att effektivisera beslutsprocessen enligt plan- och bygglagen och förkorta dess längd. Kommittén ska avlämna sitt slutbetänkande under sommaren. Betänkandet kommer att gå ut på en bred remiss och regeringen avser att behandla förslagen i en proposition under 2006.

Jag vill också nämna att Miljöbalkskommittén haft i uppdrag att se över möjligheterna att effektivisera och förenkla miljöprövningen. Kommitténs betänkande i denna delfråga har remissbehandlats. Regeringen har därefter @ den 23 mars i år @ beslutat överlämna propositionen En effektivare miljöprövning till riksdagen. I propositionen föreslår regeringen en rad förändringar. Det övergripande syftet är att effektivisera miljöprövningen, det vill säga att göra prövningen snabbare och enklare utan att åsidosätta hälso- och miljöskyddskraven. En utgångspunkt är att hålla handläggningstiderna så korta som möjligt utan att försvåra möjligheten att uppnå miljömålen eller åsidosätta allmänhetens rätt till insyn och deltagande. Lagförslagen föreslås i propositionen träda i kraft den 1 augusti 2005.

Som framgår av vad jag nu angett pågår det ett aktivt arbete med att effektivisera de processer som styrs av plan- och bygglagstiftningen och miljöbalken. Värnandet av miljön och rättssäkerheten för den enskilde sakägaren får dock inte äventyras till följd av dessa förändringar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.