Förbud mot burar inom äggindustrin

Skriftlig fråga 2022/23:408 av Kajsa Fredholm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-01
Överlämnad
2023-03-01
Anmäld
2023-03-07
Svarsdatum
2023-03-08
Sista svarsdatum
2023-03-08
Besvarad
2023-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Frågan om burar inom äggindustrin har diskuterats inom politiken i över 30 år. År 1988 blev Astrid Lindgren lovad ett burförbud av dåvarande statsminister Ingvar Carlsson, ett löfte som tyvärr togs tillbaka. Då ansågs det inte finnas fullgoda alternativ till burarna inom den storskaliga äggindustrin. I dag är frigående system det absolut vanligaste bland svenska äggproducenter. Detta mycket tack vare konsumenternas aktiva efterfrågan på ägg från frigående hönor och företagens aktiva arbete med att erbjuda alternativ. Men fortfarande sitter 230 000 hönor i burar där de aldrig får möjlighet att pröva sina vingar.

Äggen från hönor som hålls i burar hittas framför allt i blandprodukter och färdigmat som säljs i de stora matvarubutikerna. När det gäller dessa produkter har konsumenterna ingen möjlighet att veta om äggen i produkten kommer från frigående hönor, inte ens när varan kommer från Sverige. Därför behövs ett politiskt beslut som säkerställer att samtliga hönor inom den svenska äggindustrin har de rättigheter som djurskyddslagen stipulerar.

Lagförslag i linje med det europeiska medborgarförslaget End the Cage Age väntas läggas fram till hösten som en del av översynen av djurskyddslagstiftning på EU-nivå. Det är bra, men som alltid tar processer på EU-nivå tid. Det kommer att ta ett antal år innan lagstiftning är på plats och sedan ytterligare år för en avvecklingsperiod.

Vänsterpartiet har under flera år föreslagit att Sverige bör besluta om utfasning av burhållning av höns inom äggindustrin. Vi anser att Sverige bör vara ett föregångsland för en stark djurvälfärd. Det är hög tid att vi får bort systemet med burar inom äggindustrin i Sverige, och vi ser inga skäl att i denna fråga invänta förbud på EU-nivå. Danmark tog exempelvis beslut förra året om att burarna ska slopas.

Burar inom äggindustrin kan förbjudas genom att man gör ett förtydligande i djurskyddsförordningen om att hönor behöver frihet att röra sig obehindrat, eller genom att skicka ett uppdrag till Jordbruksverket om att uppdatera den djurslagsspecifika lagstiftningen om fjäderfä.

Samtliga svenska Europaparlamentariker röstade för det europeiska medborgarinitiativet End the Cage Age, som syftar till att fasa ut burar från EU:s livsmedelssystem. Insikten om att vi måste röra oss bort från ett system med burar finns alltså.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Avser ministern att ta initiativ till att ett förbud mot burar inom äggindustrin införs i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:408 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/01935 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:408 av Kajsa Fredholm (V)
Förbud mot burar inom äggindustrin

Kajsa Fredholm har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att ett förbud mot burar inom äggindustrin införs i Sverige.

Sverige har ett starkt djurskydd och det ska värnas. Redan i slutet av 1990-talet förbjöds traditionella burar, så kallade oinredda burar, i Sverige. Sedan dess har det funnits ett krav på att alla höns ska hållas i inhysningssystem som erbjuder rede, sittpinne och sandbad. Sverige var det första landet inom EU som fullt ut genomförde den här omställningen. Det skulle dröja till 2012 innan resten av EU följde efter och också förbjöd oinredda burar.

Den översyn av EU:s djurskyddslagstiftning som Europeiska kommissionen aviserade i Från jord till bord-strategin är både efterlängtad och välkommen. I översynen kommer frågan om burhållning för bl.a. värphöns bli aktuell. Sverige har i dag striktare bestämmelser för burhållning av värphöns jämfört med EU. Regeringen är positiv till att förslag med avsikt att förbättra djurvälfärden inkluderas i den pågående översynen. Det är givetvis viktigt att konsekvenserna utreds för att exempelvis hitta lämpliga övergångstider där hänsyn tas till berörda producenter. Det faktum att medborgarinitiativet End the Cage Age har nått över en miljon underskrifter visar att djurskydd är en viktig fråga för konsumenter runt om i EU. Jag vill dock passa på att lyfta det faktum att det i medborgarinitiativet inte görs någon skillnad på de inredda burar för värphöns som Sverige var tidiga med att införa och de traditionella burar som länge användes i andra medlemsstater.

I Sverige är det en allt lägre andel av äggproduktionen som sker i inredda burar. Mot bakgrund av detta och för att inte föregå den pågående översynen av lagstiftningen ser regeringen inget behov av att förbjuda inredda burar för värphöns nationellt. I övriga EU sker fortfarande en stor andel av äggproduktionen i detta system. Då kan lagstiftning på EU-nivå vara effektivt för att påskynda utvecklingen i alla medlemsstater. Det skulle inte bara gynna djurens välfärd, utan även balansera svenska livsmedels-producenters konkurrensvillkor.

Stockholm den 8 mars 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.