Förändring av länsstyrelsernas uppdrag

Skriftlig fråga 2020/21:1852 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Länsstyrelserna i Sverige har i dag i uppgift, när det gäller bostadsförsörjningen, att värna bland annat riksintressen, miljökvalitet och strandskydd. När en detaljplan antas av kommunerna blir det länsstyrelserna som i nästa instans ska avgöra om det är förenligt med de värden som de är satta att skydda. I praktiken hämmar detta marktillgången i en kommun i de fall där länsstyrelsen överprövar och underkänner detaljplanen, vilket förlänger processen för att få ett projekt byggfärdigt. Länsstyrelsens uppdrag är i grund och botten mycket viktigt, och särskilda intressen ska värnas.

Länsstyrelsens uppdrag tolkas dock ofta som problematiskt då dess enda uppgift är att säga nej i de fall byggprojektet bryter mot exempelvis riksintresset. Samtidigt som myndigheter har till uppgift att stoppa projekt som bedöms vara på obyggbar mark finns inget uppdrag till myndigheterna att peka ut potentiellt byggbar sådan. Den aktör som i dag vill planlägga en viss mark har därför inga besked om marken har förutsättningar för att godkännas. Dessutom finns sällan register över byggbar mark i en kommun. Sammantaget innebär detta att information om potentiellt byggbar mark ofta är otillgänglig, både för enskilda hushåll och företag. Därmed försvåras processen.

Samtidigt som detta sker vittnar många husspekulanter om svårigheten att få tag på en bit mark att bygga på. Småhusproduktionen har dessutom stått still de senaste tio åren, enligt SCB. Detta hämmar människors möjlighet att förverkliga sina husdrömmar, hämmar den ekonomiska tillväxten och innebär samhällsekonomiska kostnader.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på att förändra länsstyrelsernas uppdrag så att även arbetet med att identifiera byggbar mark kan ingå?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1852 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

Fi2021/ 00756 Finansdepartementet Jämställdhets- och bostadsministern samt ministern med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1852 av Larry Söder (KD)
Förändring av länsstyrelsernas uppdrag

Larry Söder har frågat mig hur jag och regeringen ser på att förändra länsstyrelsernas uppdrag så att även arbetet med att identifiera byggbar mark kan ingå.

Som jag har framhållit i tidigare svar till Larry Söder är det primärt kommunerna som bestämmer vilken mark som får bebyggas. Länsstyrelserna har en viktig funktion för att dialogen mellan stat och kommun enligt plan- och bygglagen ska fungera bl.a. kring kommunala förslag till översikts- och detaljplaner. Länsstyrelserna har även i uppgift att tillgodose kommunernas, och andra aktörers, behov av underlag om statliga intressen i den fysiska planeringen.

Regeringen arbetar på flera fronter för att skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggande. År 2017 infördes i länsstyrelsernas instruktion en skyldighet för länsstyrelserna att verka för att behovet av bostäder tillgodoses i respektive län. Vidare har regeringen aviserat en proposition om privat initiativrätt under våren 2021 som syftar till att möjliggöra snabbare detaljplaneprocesser bl.a. genom att en planintressent får möjlighet att begära att länsstyrelsen yttrar sig över vilket planeringsunderlag som kan behövas. Förslaget bör leda till en snabbare ärendehandläggning och ett mer lösningsorienterat arbetssätt från länsstyrelserna, vilket också bör ge kommunerna bättre förutsättningar för att kunna planlägga för fler bostäder.

Regeringen har även uppdragit åt flera myndigheter att göra en översyn av sina anspråk på områden av riksintressen som syftar till en kraftig minskning av såväl antalet anspråk på områden av riksintresse som dessa områdens samlade areella utbredning.

Eftersom kommunerna ansvarar för att planlägga användningen av mark och vatten bedömer regeringen att det inte skulle vara ändamålsenligt om även länsstyrelserna skulle arbeta med att identifiera byggbar mark. För att stärka samverkan mellan länsstyrelserna och kommunerna har riksdagen efter förslag från regeringen beslutat om ändrade regler för översiktsplaneringen. Bland annat har det införts ett krav på att varje kommun minst en gång per mandatperiod ska ta fram en planeringsstrategi för att säkerställa att översiktsplanen är aktuell. Inför kommunens beslut ska länsstyrelsen för kommunen redovisa sådana statliga och mellankommunala intressen som kan ha betydelse för översiktsplanens aktualitet.

Jag gör således bedömningen att det inte är lämpligt att ge länsstyrelserna i uppdrag att identifiera byggbar mark.

Stockholm den 24 februari 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.