föräldraledighet

Skriftlig fråga 1998/99:478 av Oscarsson, Yvonne (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-22
Besvarad
1999-03-31
Anmäld
1999-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:478 av Yvonne Oscarsson (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om föräldraledighet

den 22 mars

 

I augusti 1997 får en man reda på att han är pappa till ett treårigt barn. Han blir lycklig över vetskapen och vill på alla sätt ta ansvar för sitt barn. Han ansöker därför om att få utnyttja den s.k. pappamånaden. Det visar sig då att eftersom mamman anmält att fadern är okänd har hon använt pappamånaden vilket är helt enligt reglerna.

Att träffa sitt barn för första gången när det är tre år innebär att man har mycket tid att ta igen och det räcker knappast med varannan helg för att bygga upp en fungerande relation.

Det vore därför bra om det funnes möjlighet för dessa "nyblivna" pappor att få tillbringa en sammanhängande tid med barnet för att pappa och barn skall lära känna varandra.

Min fråga till statsrådet Klingvall är:

 

Vilka åtgärder kan statsrådet tänka sig att vidta för att de "nyblivna" pappor som nämns i frågan, skall erhålla pappamånad?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:478 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:478 om föräldraledighet
    Statsrådet Maj-Inger Klingvall

den 31 mars

 

Yvonne Oscarsson har frågat mig om jag anser att män vilka inte haft kännedom om sitt faderskap och fått sådant fastställt i efterhand skall ha rätt till den s.k. pappamånaden.

Den svenska föräldraförsäkringen är unik i världen. Den sätter barnet i centrum och har genom sin flexibilitet givit familjer med mycket olika villkor möjlighet till tid med barnen efter vars och ens behov. Föräldrapenningen ges under 450 dagar och kan användas till dess att barnet fyller åtta år eller avslutar sitt första skolår. Föräldraförsäkringen ger föräldrar en verklig möjlighet att kombinera föräldraskap med arbete utanför hemmet.

Föräldraförsäkringen utgår från att båda föräldrarna tar ansvar för barnet. Har båda föräldrarna gemensam vårdnad om barnet har varje förälder rätt till halva ersättningstiden med föräldrapenning. En förälder kan överlåta "sina" föräldrapenningdagar till den andra föräldern, förutom såvitt avser trettio dagar, den s.k. mamma- och pappamånaden.

Har en förälder ensam vårdnad om barnet har denna förälder rätt till samtliga 450 föräldrapenningdagar. En förälder som har ensam vårdnad kan överlåta föräldrapenningdagar till förälder som ej är vårdnadshavare.

Är ett barns föräldrar inte gifta med varandra när barnet föds så blir modern ensam vårdnadshavare. Efter anmälan till skattemyndighet eller genom beslut av domstol kan föräldrarna få gemensam vårdnad om barnet.

Rätten till föräldrapenningdagarna är knuten till frågan om vårdnaden om barnet. Förälder med ensam vårdnad om barnet ges genom föräldraförsäkringen möjlighet att kombinera arbete med föräldraskap genom rätten till samtliga ersättningsdagar. Jag har mot denna bakgrund inte för avsikt att utvidga rätten till den s.k. pappa- och mammamånaden på sådant sätt som Yvonne Oscarsson föreslår.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.