Folkhälsoinstitutets informationsbroschyr

Skriftlig fråga 1998/99:891 av Davidson, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14
Besvarad
1999-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:891 av Inger Davidson (kd) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om Folkhälsoinstitutets informationsbroschyr

den 8 september

 

Världskongressen mot Kommersiell Sexuell Exploatering av Barn ägde rum 1996 i Stockholm. 122 regeringar enades vid detta tillfälle om en handlingsplan som skall vara genomförd senast år 2000. Över hela världen utsätts barn för olika former av sexuell exploatering. Som en del av detta gigantiska problem har en omfattande och global sexhandel med barn etablerats. Västerlänningar beger sig till länder där barn har ett bristande skydd mot sexuellt utnyttjande. Enligt FN rekryteras minst en miljon barn om året till sexhandel. Folkhälsoinstitutets informationsfolder Tips för dig som bara vill ha sköna utlandsminnen är utformad så att det kan uppfattas som en uppmuntran till svenskar att köpa sex av unga i tredje världen. Syftet med foldern är att få svenskar att använda kondom vid utlandsvistelser. Detta rättfärdigar emellertid inte att innehållet i broschyren är direkt kränkande för alla barn, unga män och kvinnor i u-länder. Fr.o.m. den 1 januari 1999 är det i Sverige förbjudet att köpa sextjänster. Det är därför särskilt upprörande att en statlig myndighet vägleder i hur man kan begå brottet utomlands. På frivillig väg pågår arbete med att till landets researrangörer förmedla budskapet: stoppa barnsexturismen! Den groteska verklighet som enskilda organisationer bekämpar, kallar Folkhälsoinstitutet "sköna utlandsminnen".

Min fråga är:

 

Hur avser statsrådet hantera problemet med att den svenska allmänheten nås av två så uppenbart motstridiga budskap som här ovan beskrivs?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:891 besvarad av

den 15 september

Svar på fråga 1998/99:891 om Folkhälsoinstitutets informationsbroschyr

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Inger Davidson har frågat mig hur jag avser hantera problemet med att den svenska allmänheten nås av två motstridiga budskap om barnsexturism; dels det mot kommersiell sexuell exploatering av barn som finns i den handlingsplan som antogs av Världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn i Stockholm år 1996, dels det som enligt Inger Davidson kommer till uttryck i Folkhälsoinstitutets informationsfolder Tips för dig som bara vill ha sköna utlandsminnen.

Jag vill börja med att slå fast att det svenska budskapet gällande barnsexturism är helt i linje med världskongressens; barn ska skyddas mot kommersiell sexuell exploatering. Den svenska handlingsplanen mot kommersiell sexuell exploatering av barn som antogs av regeringen i juni 1998 beskriver hur det arbetet ska genomföras. När det gäller barnsexturismen har vi från svensk sida visat engagemang i denna fråga på olika sätt inom såväl EU och Nordiska ministerrådet som genom att stödja ECPAT i deras arbete mot barnsexturismen. Vi arbetar också aktivt inom Östersjöstaternas råd och Socialdepartementet har en särskild arbetsgrupp som sedan ett år tillbaka arbetar med utsatta barn inom Östersjöregionen.

Den aktuella broschyren är drygt ett år gammal och har funnits på vaccinationscentraler, vårdcentraler och en del resebyråer lika länge. Det är olyckligt att innehållet i broschyren kan tolkas som om dess budskap strider mot den svenska inställningen som kommer till uttryck i vår nationella handlingsplan mot kommersiell sexuell exploatering av barn. Folkhälsoinstitutet har i kontakter med Socialdepartementet delvis instämt i den kritik som riktats mot broschyren och kommer inte att nytrycka den.

Jag vill i detta sammanhang betona att Folkhälsoinstitutet som självständig myndighet ansvarar för innehållet i det material som ges ut av myndigheten. Jag vill också nämna att regeringen den 23 juni 1999 beslutade att tillsätta en organisationskommitté med uppgift att ombilda Folkhälsoinstitutet till en myndighet med tydligare uppgifter av stabskaraktär på folkhälsoområdet (dir. 1999:56). En utvärdering av Folkhälsoinstitutets nuvarande verksamhet kommer att ske.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.