Folkhälsoinstitutet

Skriftlig fråga 2004/05:883 av Darell, Linnéa (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-04
Anmäld
2005-02-08
Besvarad
2005-02-09
Svar anmält
2005-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga 2004/05:883

av Linnéa Darell (fp) till statsrådet Morgan Johansson om Folkhälsoinstitutet

Som ett resultat av försvarsbeslutet före jul föreslår nu Lokaliseringsutredningen att ett antal myndigheter ska flyttas om. En av dessa myndigheter är Folkhälsoinstitutet, som föreslås flytta till Östersund. Institutets generaldirektör Gunnar Ågren beskriver stor oro inför en förväntad kompetensförlust och minskad effektivitet under de närmaste åren om denna flytt blir av. Jag finner det lätt att dela hans oro.

Mitt i all svensk välfärd finns en omfattande ofärd, som kräver aktiva folkhälsoinsatser samt fortsatt forskning. Alkoholkonsumtionen ökar dramatiskt, övervikt och fetma beskrivs som ett våra största folkhälsoproblem och den psykiska ohälsan är i dag den näst största orsaken till sjukskrivningar. Antalet förtidspensionerade uppgår till närmare 600 000 personer och ökar påtagligt bland unga under 30 år.

Att i detta läge riskera minskad effektivitet och kompetensförlust hos den myndighet som har en huvudroll i kampen för en bättre folkhälsa skulle vara på gränsen till "tjänstefel" av en regering.

Min fråga till folkhälsominister Morgan Johansson är därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av Lokaliseringsutredningens förslag om att flytta Folkhälsoinstitutet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:883 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2004/05:883 om Folkhälsoinstitutet

Statsrådet Morgan Johansson

Linnéa Darell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av lokaliseringsutredningens förslag att flytta Statens folkhälsoinstitut.

Sveriges riksdag har beslutat om en förändring av det svenska försvaret från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar. Detta är en av de största militära reformer som genomförs i Sverige i modern tid. Reformen innebär stora ingrepp i många människors vardag och får stora konsekvenser för flera orter och regioner. Regeringen har ett ansvar för att stödja de regioner som berörs av förändringarna. I propositionen Vårt framtida försvar (prop. 2004/05:5) meddelades att särskilda insatser skulle vidtas i de mest berörda regionerna för att mildra försvarsomställningens negativa effekter. Bland annat aviserades betydande omlokaliseringar av statlig verksamhet. Det är rimligt att staten tar ett ansvar för de orter som förlorar många jobb med anledning av försvarsomställningen.

Den särskilde utredaren har nu lämnat en första delrapport med förslag på möjliga omlokaliseringar. Ytterligare överväganden kommer att lämnas i den slutrapport, som ska lämnas till regeringen senast den 1 mars i år. Utredarens förslag bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen avser att presentera ett slutligt förslag i samband med 2005 års ekonomiska vårproposition.

Det är ofrånkomligt att en kommande omlokalisering av statlig verksamhet kommer att få konsekvenser för de myndigheter som berörs, både för personalen och för verksamheten. Det är av stor vikt att förändringarna genomförs på ett sådant sätt att de negativa följderna blir så små som möjligt. Jag kommer att noga överväga de tänkbara följderna av en omlokalisering av Statens folkhälsoinstitut och så långt som möjligt vidta de åtgärder som erfordras för att förhindra negativa folkhälsopolitiska konsekvenser av en sådan förändring.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.