familjecentralers framtid

Skriftlig fråga 2003/04:947 av Thalén, Ingela (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-18
Anmäld
2004-03-18
Besvarad
2004-03-24
Svar anmält
2004-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga 2003/04:947

av Ingela Thalén (s) till statsrådet Berit Andnor om familjecentralers framtid

I många kommuner i landet har kommun och landsting etablerat familjecentraler eller familjehus som stöd till unga familjer. Där samverkar mödravårdscentral, barnavårdscentral, socialtjänst och öppen förskola.

Denna samverkan har inneburit ett stöd för föräldrarollen och ligger helt i linje med intentionerna i strategin för barnkonventionen. Dessvärre kan vi se att utvecklingen klingar av och det finns anledning att i tid vidta åtgärder.

Min fråga till statsrådet är:

Är statsrådet beredd att ta initiativ till överläggningar med Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i syfte att säkerställa den långsiktiga verksamheten med familjecentraler och familjehus?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:947 besvarad av

den 24 mars

Svar på fråga 2003/04:947 om familjecentralers framtid

Statsrådet Berit Andnor

Ingela Thalén har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till överläggningar med Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i syfte att säkerställa den långsiktiga verksamheten med familjecentraler/familjehus.

Låt mig först säga att den verksamhet som bedrivs runt om i landet i form av familjecentraler eller liknande inte nog kan uppskattas. Det är allmänt känt att förebyggande insatser riktade till föräldrar och barn är av stor betydelse för att ge barn och unga en bra start i livet. Samtidigt måste konstateras att ansvaret för hälso- och sjukvården, socialtjänsten och andra sektorer som normalt ingår i sådan samverkan ligger hos kommuner och landsting.

Förutsättningarna för samverkan är olika i alla kommuner och landsting. Ekonomiskt, personellt och organisatoriskt. Det är upp till kommuner och landsting att själva bestämma hur de vill organisera sin verksamhet. Vi måste förutsätta att de folkvalda, som ansvarar för verksamheterna också utformar verksamheterna på ett sätt som är bra för dem som berörs.

Regeringen arbetar aktivt för att utveckla och underlätta det förebyggande arbetet med barn och unga. Det finns numera möjligheter för kommuner och landsting att inrätta gemensamma nämnder, vilket underlättar olika former av samverkan. Folkhälsoinstitutet har fått i uppdrag att samla in, analysera och sprida kunskap om hur föräldrastöd av olika slag kan utformas för att göra verklig nytta. Jag kan vidare nämna att den utredning som nyligen tillsatts med uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården också ska inkludera det förebyggande arbetet. Vidare har Socialstyrelsen fått i uppdrag att dels ta fram en övergripande strategi för barn som far illa, dels se över hur samhället kan förebygga att barn far illa och på olika sätt ge hjälp till utsatta barn och familjer.

Som svar på frågan och mot bakgrund av vad som redovisats ovan, kan jag således säga att jag för närvarande inte har några planer att initiera en diskussion med Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet om familjecentraler.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.