Export av vapen till Ukraina

Skriftlig fråga 2022/23:74 av Peter Hultqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Överlämnad
2022-11-23
Anmäld
2022-11-24
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Ukraina har ett stort intresse av att importera vapen direkt från svensk försvarsindustri. Sverige har skickat en rad stödpaket med vapen direkt till Ukraina, och därför kan det principiellt inte råda något hinder för att exportera vapen till Ukraina. Vapenexport hanteras i vårt land av Inspektionen för strategiska produkter (ISP), enligt särskilda regelverk fastställda av riksdagen. I den händelse att exportärenden som rör Ukraina skulle fördröjas eller möta andra hinder är självfallet regeringens ställningstagande viktigt.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att bana väg för möjlig vapenexport från svensk försvarsindustri till Ukraina?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:74 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)


Svar på fråga 2022/23:74 av Peter Hultqvist (S)

Vapenexport till Ukraina

Peter Hultqvist har frågat försvarsminister Pål Jonson vilka åtgärder han avser att vidta för att bana väg för möjlig vapenexport från svensk försvarsindustri till Ukraina. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen ser det som en prioriterad fråga att stödja Ukraina på alla sätt inklusive med försvarsmateriel så som också gjordes i ett nyligen presenterat stödpaket. Jag välkomnar också att svenska företag är intresserade av att förse Ukraina med den materiel landet efterfrågar och behöver.

Sverige har etablerat en dialog med ukrainska försvarsdepartementet för att utröna hur Sverige kan stödja Ukraina i upphandling av nyproducerad försvarsmateriel. Dialogen omfattar även stöd kring ”best practice” rörande upphandling på ett strukturerat och transparent sätt. Det är dock upp till företagen att teckna kontrakt med kund samt söka de tillstånd som krävs för att kunna leverera krigsmateriel till Ukraina.

Inspektionen för strategiska produkter är behörig tillsyns- och tillståndsmyndighet och gör en helhetsbedömning i varje enskilt ärende så länge ovillkorliga hinder inte föreligger.

Stockholm den 30 november 2022

Tobias Billström – – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.