EU-utvidgningen

Skriftlig fråga 2005/06:1236 av Carlsson, Gunilla i Tyresö (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-20
Anmäld
2006-03-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-31
Svar anmält
2006-04-03
Besvarad
2006-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2005/06:1236 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

EU-utvidgningen

Utvidgningen är ett av de mest framgångsrika projekten som EU-länderna har genomfört. Det är viktigt att utvidgningen kan fortsätta med Sveriges fulla stöd. Det finns inom EU-kretsen en grupp länder som under senare tid agerat mer återhållsamt när det gäller EU-utvidgningen. Vid det senaste informella utrikesministermötet gjordes vissa olyckliga uttalanden som kunde tolkas som om utvidgningsprocessen tog ett steg tillbaka. Utrikesministern valde av tidsskäl att inte uttala något stöd för utvidgningen i detta sammanhang. Risken är att ett sådant agerande misstolkas av övriga EU-länder.

Hur avser utrikesministern att agera för att säkerställa att det inte råder någon tvekan om att Sverige ställer sig positivt till den fortsatta EU-utvidgningen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1236 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2005/06:1236 om EU-utvidgningen

Utrikesminister Carin Jämtin

Gunilla Carlsson har frågat hur utrikesministern avser att agera för att säkerställa att det inte råder någon tvekan om att Sverige ställer sig positivt till den fortsatta EU-utvidgningen.

Jag är glad för den breda, politiska enighet som råder i Sverige om att EU:s utvidgning varit en framgång. EU har en historisk uppgift i att skapa ett odelat och demokratiskt Europa. Utvidgningen har bidragit till ökad säkerhet och stabilitet. Den har understött demokratiseringen av Östeuropa och gett EU ny ekonomisk dynamik. Den har bland annat bidragit till förbättrad miljö genom kraftigt minskade utsläpp i luft, vattendrag och hav, liksom till bättre förutsättningar att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Sverige har varit och är fortsatt en av de starkast pådrivande medlemsstaterna vad gäller utvidgningen. Under det svenska EU-ordförandeskapet var den också en av de främsta prioriteringarna. Jag är fullständigt övertygad om att inget EU-land har anledning att tvivla på Sveriges politik i denna fråga.

Det är riktigt att vissa medlemsstater på senare tid agerat mer återhållsamt när det gäller utvidgningen. För svensk räkning är det dock en självklarhet att EU ska fullfölja de åtaganden som gjorts mot kandidatländerna och att inga dörrar stängs för de europeiska länder som önskar ansluta sig i framtiden. I det perspektivet var det en framgång för det österrikiska EU-ordförandeskapet, liksom för Sverige och andra utvidgningsvänliga EU-länder, att det informella utrikesministermötet i Salzburg nyligen bekräftade medlemskapsperspektivet för länderna på västra Balkan.

Sverige kommer att fortsätta verka och vara en tydlig röst för EU-utvidgningen. Självklart kommer vi samtidigt att kräva att de länder som upptas som medlemmar lever upp till alla de villkor som ställs.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.