Ett moderniserat tomträttsinstitut

Skriftlig fråga 2007/08:1391 av Moberg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-19
Anmäld
2008-06-23
Besvarad
2008-07-02
Besvarad
2008-07-03
Svar anmält
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga

2007/08:1391 Ett moderniserat tomträttsinstitut

av Carina Moberg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Tomträtt som besittningsrätt infördes i svensk lag 1907. Därefter har lagen ändrats 1953 och 1967. Förutsättningarna för tomträttens villkor har förändrats i negativ riktning.

Problemen i dag är bland annat värdeutvecklingen på obebyggd mark och att avgäldsperioderna oftast är så långa som 10 eller 20 år. Ett annat problem är att det inte finns något likvärdigt och enhetligt sätt att bestämma avgälden. Det är upp till varje kommunen att själv avgöra detta. Det finns heller ingen övre gräns för hur stor höjningen kan bli eftersom det saknas ett jämförbart bruksvärdessystem. Det innebär att förutsägbarheten för individen med nuvarande lagstiftningen saknas.

Brist på förutsägbarhet gör att tomträttshavarna riskerar att hamna i ett näst intill rättslöst tillstånd i förhållande till kommunen eller tomträttsägaren, med få eller ingen möjlighet till prövning av avgiftens storlek och rimlighet.

Otydligheten medverkar till att tvister uppstår mellan kommuner och boenden, däribland i Nacka, i Duvnäs Utskog. Tyvärr kan man beteckna det pågående arbetet i just detta fall som i högsta grad godtyckligt. Jag anser att tomträtten har en roll att spela i den sociala bostadspolitiken. Den öppnar möjligheten att minska boendekostnaderna och göra det möjligt för fler att uppnå rimliga boendekostnader. Det är därför angeläget att se över kap. 13 i jordabalken.

Min fråga till stadsrådet är om statsrådet avser att ta initiativ till en översyn av lagstiftningen som rör tomträtten så att rättvisan och förutsägbarheten i hur man ska omreglera tomträttsrättavstalen ökar för de boende.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1391 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 juli

Svar på fråga

2007/08:1391 Ett moderniserat tomträttsinstitut

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Moberg har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en översyn av lagstiftningen som rör tomträtt.

Nuvarande regler om bestämmande av tomträttsavgäld har kritiserats. Förslag till ändrade regler har bland annat lagts fram av Tomträttskommittén i betänkandet Tomträtt (SOU 1980:49) och av 1988 års tomträttsutredning i betänkandet Tomträttsavgäld (SOU 1990:23).

Den kritik som har riktats mot nuvarande regler bör ses i ljuset av att principerna för nuvarande ordning innebär långa avgäldsperioder (vanligen 10 eller 20 år) med oförändrad avgäld och därefter avgäldsreglering genom prövning av omständigheterna i varje särskilt fall. 1988 års tomträttsutredning konstaterade att det nuvarande systemet har kommit att innebära kraftiga och språngvisa avgäldsökningar med åtföljande olägenheter för tomträttshavarna. Det förhållandet att bestämmelserna är så allmänt hållna har lett till ett stort antal långdragna och kostsamma domstolsprocesser.

Den förra regeringen har mot denna bakgrund vid två tillfällen under slutet av 1990-talet till Lagrådet remitterat förslag om ändrade avgäldsregler i syfte att råda bot på olägenheterna med nuvarande system. Lagrådsremisserna har dock inte lett fram till något beslut om proposition.

Förslagen har mött kraftig kritik av företrädare för tomträttshavarna. Försök har gjorts att fördjupa analysen av förslagets konsekvenser för enskilda tomträttshavare. Det har emellertid inte hittills ansetts som en framkomlig väg att gå vidare med äldre förslag.

Jag kan alltså konstatera att den förra regeringen trots omfattande utredningsarbete inte lade fram något förslag till ändringar i reglerna om tomträttsavgäld. På sikt är det min ambition att det ska inledas ett arbete med att analysera behovet av att se över tomträttsreglerna i ett vidare perspektiv. Tomträttsavgälderna kommer naturligtvis att ingå i den analysen. Under denna mandatperiod måste dock andra angelägna frågor prioriteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.