Etiopiens anfallskrig mot Eritrea

Skriftlig fråga 1999/2000:1019 av Johansson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-25
Besvarad
2000-05-31
Anmäld
2000-06-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 1999/2000:1019

av Eva Johansson (s) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om Etiopiens anfallskrig mot Eritrea

När konflikten mellan Etiopien och Eritrea bröt ut för ett par år sedan tvångsförvisades tusentals eritreaner ur Etiopien i en etnisk rensningsaktion. Kvar i Etiopien finns dock ca 1 500 eritreanska unga män i ett fångläger. De får inte lämna landet. De är inte dömda för något brott. Anledningen till att de hålls fångna uppges vara att etiopierna inte vill släppa dem tillbaka till Eritrea av rädsla för att de där skulle kunna förstärka den eritreanska armén. Dessa unga mäns situation har sannolikt ytterligare försvårats av de senaste dagarnas krigshändelser.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet Klingvall är beredd att vidta för att medverka till att situationen för de i Etiopien fängslade unga eritreanerna får en human lösning.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1019 besvarad av

den 31 maj

Svar på frågorna 1999/2000:999 om eritreanska barn i etiopiska fångläger och 1019 om Etiopiens anfallskrig mot Eritrea

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Murad Artin har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att ge eritreanska barn och ungdomar från Didessa en tillfällig men dräglig tillflyktsort i Sverige tills kriget är över. Vidare har Eva Johansson frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att medverka till att situationen för de i Etiopien fängslade unga eritreanerna får en human lösning. Jag har valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen har mottagit skrivelser från Citizen For Peace In Eritrea och eritreanska ambassaden i Stockholm med begäran om tidsbegränsat skydd för eritreaner som befinner sig i fängelse i Etiopien. Med anledning av skrivelserna har regeringen kontaktat såväl den svenska ambassaden i Addis Abeba som UNHCR för att erhålla ytterligare information i ärendet. Vad jag hittills erfarit har UNHCR inte möjlighet att få tillträde till fängelset i Didessa. Internationella Rödakorskommittén besöker dock, i enlighet med sitt mandat, de fängslade eritreanerna. Jag kommer inom kort att erhålla den svenska ambassadens synpunkter i ärendet och kommer därefter att ta ställning till eventuella åtgärder.

Den svenska regeringens inställning är att i första hand söka finna lösningar för flyktingar i närområdena. Om UNHCR bedömer att tillfällig evakuering till länder utanför regionen skulle vara nödvändig för en del av de aktuella eritreanerna, är Sverige berett att överväga att delta i en samlad internationell insats tillsammans med bl.a. andra EU-länder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.