estetisk kirurgi utan medicinsk indikation

Skriftlig fråga 2004/05:1491 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-25
Anmäld
2005-04-25
Besvarad
2005-05-04
Svar anmält
2005-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 april

Fråga 2004/05:1491

av Elina Linna (v) till statsrådet Ylva Johansson om estetisk kirurgi utan medicinsk indikation

Vänsterpartiet har under flera år lagt motioner om behovet av översyn av den icke medicinskt motiverade estetiska kirurgin. Vi har iakttagit en ökning av skönhetsoperationer bland framför allt unga flickor. Det handlar inte sällan om upprepade ingrepp. Den nya trenden är skönhetsoperationer i underlivet som i viss mån också tangerar frågor om lagligheten i relation till lagstiftning mot kvinnlig könsstympning. Operationer innebär alltid en risk. Enligt professionen anser man att det är tillräckligt att pröva att patienten inte har en psykisk sjukdom. Trots det kan vi konstatera att i de fall där människor uttryckt besvikelse med ingreppet så har det föregåtts av ett stort antal operationer. Varje person med den minsta medicinska kompetens inser att det innebär en mycket hög risk för till exempel stelhet, känselbortfall och andra medicinska komplikationer. Jag frågar mig då om inte ansvaret ändå ligger hos operatören och att det inte räcker att hänvisa till patientens önskan. Dessutom får patienter som drabbats av komplikationer som inte är direkt felaktigt utförda inte någon ersättning från patientförsäkringen eftersom det är ett ingrepp som gjorts på egen begäran och på rätt sätt. Men jag anser att det är stor skillnad mellan att få besvär i samband med en medicinskt nödvändig operation och en operation utförd av kosmetiska skäl. Vi finner det naturligt att lagstifta om bilbälten och cykelhjälmar för att skydda befolkningen samtidigt som kirurgiska ingrepp är tämligen oreglerade under förutsättning att vi själva betalar. Det är en för mig orimlig ekvation.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkra den icke medicinskt motiverade estetiska kirurgin?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1491 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2004/05:1491 om estetisk kirurgi utan medicinsk indikation

Statsrådet Ylva Johansson

Elina Linna har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkra den icke medicinskt motiverade estetiska kirurgin.

Skönhetsoperationer som inte är medicinskt motiverade står under Socialstyrelsens tillsyn och personalen har, liksom annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, en skyldighet att verka enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Myndigheten har enligt lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, redan i dag befogenheter att ingripa mot läkare eller vårdgivare som utför skönhetsoperationer och i samband därmed åsidosätter vetenskap och beprövad erfarenhet. Om Socialstyrelsen anser att det finns skäl för bland annat disciplinpåföljd, föreskrift om prövotid eller återkallelse av legitimation, ska myndigheten anmäla detta hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för prövning.

Om en vårdgivare bryter mot en bestämmelse som gäller för verksamheten eller inte uppfyller kraven på en god vård samt om missförhållandena är av betydelse för patientsäkerheten, kan Socialstyrelsen förelägga vårdgivaren att avhjälpa missförhållandena. Föreläggandet får förenas med vite. I akuta situationer, där missförhållandena är sådana att det är fara för patientens liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt kan Socialstyrelsen gå in med ett omedelbart verksamhetsförbud @ helt eller delvis @ utan att ett föreläggande först har utfärdats.

Patienten har i sin tur rätt till patientskadeersättning vid skador som har uppkommit i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Dit hör även åtgärder som inte är direkt medicinskt motiverade, till exempel estetisk kirurgi, under förutsättning att ingreppen har utförts av personal som omfattas av lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område.

Som framgår av ovanstående redogörelse så har Socialstyrelsen ett tillsynsansvar över hälso- och sjukvårdspersonalen. Styrelsen har också möjlighet att ingripa mot sådan verksamhet som inte uppfyller kraven på god vård. Jag har för närvarande inte för avsikt att vidta ytterligare åtgärder, men följer utvecklingen noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.