Esma och offentlighetsprincipen

Skriftlig fråga 2011/12:147 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-18
Anmäld
2011-11-22
Besvarad
2011-11-30
Svar anmält
2011-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga

2011/12:147 Esma och offentlighetsprincipen

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Den 2 juni 2010 lade Europeiska kommissionen fram ett förslag till förordning om ändring av förordning (EG) nr 1060/2009 om kreditvärderingsinstitut, nedan kallad ändringsförordningen. Ändringsförordningen innebär i huvudsak att tillsynen över kreditvärderingsinstituten flyttas över från nationella behöriga myndigheter till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma – European Securities and Markets Authority. Genom en centraliserad tillsyn vill man uppnå en enhetlig tillämpning av regleringen och en ändamålsenlig och effektiv registrerings- och tillsynsprocess. Förslaget har förhandlats i rådet och med Europaparlamentet. Ändringsförordningen förväntas bli antagen under våren 2011. Regeringen har lagt en proposition i ärendet.

Offentlighetsprincipen är en viktig utgångspunkt för svensk förvaltning. Medborgare och medier ska kunna granska hur våra myndigheter sköter sin verksamhet. Regeringen måste tillse att offentlighetsprincipen ograverat fortsätter att gälla i de fall då tillsyn och förvaltning flyttas till europeiska organ. I annat fall bryter förslaget mot regeringsformen och tryckfrihetsförordningen. Ett villkor för svensk EU-anslutning var att offentlighetsprincipen skulle fortsätta att gälla.

I vilken utsträckning avser statsrådet att offentlighetsprincipen ska gälla för Esma relativt hur förhållandena är för samma frågor som i dag ligger under Finansinspektionen?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:147 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 30 november

Svar på fråga

2011/12:147 Esma och offentlighetsprincipen

Statsrådet Peter Norman

Hans Olsson har frågat mig i vilken utsträckning jag avser att offentlighetsprincipen ska gälla för Esma relativt hur förhållandena är för samma frågor som i dag ligger under Finansinspektionen.

Bakgrunden till frågan är följande. Europaparlamentet och rådet antog den 11 maj 2011 förordning (EU) nr 513/2011 – nedan kallad ”ändringsförordningen” – om ändring av förordning (EG) nr 1060/2009 om kreditvärderingsinstitut. Ändringsförordningen innebär i huvudsak att tillsynen över kreditvärderingsinstitut flyttas över från de nationella behöriga myndigheterna – i Sverige, Finansinspektionen – till en europeisk tillsynsmyndighet, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma (European Securities and Markets Authority). Genom en centraliserad tillsyn vill man inom EU uppnå en enhetlig tillämpning av regleringen och en ändamålsenlig och effektiv registrerings- och tillsynsprocess. De nationella behöriga myndigheternas befogenheter och uppgifter som rör tillsynen över kreditvärderingsinstitut upphörde den 1 juli 2011.

Den 23 november 2011 överlämnade regeringen en proposition till riksdagen i anledning av de nya reglerna i ändringsförordningen (prop. 2011/12:40) Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut. I propositionen föreslås ändringar i lagen om kreditvärderingsinstitut (2010:1010). Bestämmelserna som reglerar Finansinspektionens befogenheter och möjligheter att ingripa mot kreditvärderingsinstitut föreslås upphävas. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2012.

Ändringsförordningen och regeringens nu aktuella lagförslag är förenliga med svensk grundlag.

Allmänhetens tillgång till handlingar som Esma innehar styrs av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (se vidare prop. 2011/12:40 s. 20 f.). Den förordningen ger allmänheten en grundläggande rätt till tillgång till handlingar och preciserar, i likhet med svenska regler om tillgång till allmänna handlingar i tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), i vilka fall en begäran om tillgång till en handling får avslås. I förordningen finns en uttömmande lista med sekretessundantag, som enligt praxis ska tolkas restriktivt. Förordningen kan sägas vara EU:s motsvarighet till vår offentlighetsprincip och det är med stöd av den som insynen i Esmas verksamhet garanteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.