Till innehåll på sidan

Ersättningsfärja från Öland i händelse av brostopp

Skriftlig fråga 2022/23:78 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-23
Överlämnad
2022-11-23
Anmäld
2022-11-24
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Ölandsbron är en 50-åring som sett till att binda ihop ön med fastlandet. Bron är den enda fasta förbindelsen mellan Öland och fastlandet. Det finns inga bilfärjor eller andra broar till och från Öland.

Öland är en stor livsmedelsproducent med många nötköttsproducenter och mjölkbönder, och dessutom sysselsätter Guldfågelns anläggning på Öland 500 personer. Öland och fastlandet, det vill säga Småland längs Kalmarsund, är i dag tack vare Ölandsbron en gemensam arbetsmarknadsregion med tusentals människor som dagligen pendlar över Kalmarsund.

Om Ölandsbron skulle råka ut för något stopp, antingen i form av kris, olycka eller sabotage eller att bron blir sprängd, kan inte livsmedel, medicin, insatsvaror eller människor ta sig till och från mellan landskapet Öland och Småland/fastlandet. I händelse av ett längre avbrott har Trafikverket sagt att man då skulle kunna använda en vägfärja för överfart mellan Kalmar och Öland. Denna färja är till vardags stationerad för motsvarande trafik i Blekinge skärgård.

Sjöfartsverket i sin tur har då meddelat att det behövs två veckor i administration för att klassa om färjan från att gå i Blekinge till att gå mellan Kalmar och Öland. Två veckors byråkrati är självklart helt orimligt. Blir det stopp och livsmedel och mediciner med mera behöver transporteras behöver man ha en färja på plats inom 24 timmar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anderas Carlson:

 

Anser statsrådet det rimligt att omklassningen av färjan tar två veckor, och om inte, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för en snabbare handläggning?  

Svar på skriftlig fråga 2022/23:78 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

I2022/02125 Infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:78 av Mikael Larsson (C)
Ersättningsfärja från Öland i händelse av brostopp

Mikael Larsson har frågat mig om jag anser att det är rimligt att omklassningen av en färja från att gå i Blekinge till att gå mellan Kalmar och Öland tar två veckor, och om inte, vilka åtgärder jag avser att vidta för en snabbare handläggning.

Krisberedskapsfrågor har fått ett stort fokus i Sverige under senare år på grund av instabilitet och oförutsägbarhet i det globala säkerhetspolitiska läget, och framför allt på grund av att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har försämrats.

Trafikverket fick i augusti 2017 ett övergripande samordningsansvar för att utveckla och samordna krisberedskap och det civila försvaret inför och vid höjd beredskap inom transportområdet. Sedan den 1 oktober 2022 är Trafikverket beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn Transporter, enligt förordningen (2022:524) om statliga myndigheters beredskap. Mycket av arbetet för att stärka skydd och säkerhet, krisberedskap och planering för höjd beredskap handlar om att ta fram planer för hantering av olika störningar, inom ramen för den befintliga infrastrukturen och identifiera kritiska punkter i bland annat väg- och järnvägsanläggningarna.

Jag förutsätter att Trafikverket i sin roll som bland annat sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn Transporter och infrastrukturförvaltare av vägar och järnvägar planerar för hur händelser som får allvarliga och långtgående konsekvenser ska hanteras. Jag utgår även från att Trafikverket har de operativa förmågor som krävs i form av såväl materiella resurser som personal med utbildning och övning som har förmåga att omedelbart bidra och stödja den operativa hanteringen av en kris. Slutligen vill jag tillägga att det vid krissituationer ofta finns flera olika utpekade aktörer med olika ansvar. Kommunerna är huvudsakligen de ansvariga för räddningstjänsten inom kommunen.

Stockholm den 29 november 2022

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.