Till innehåll på sidan

erfarenheter av Förintelsen vid asylansökningar

Skriftlig fråga 1999/2000:616 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-25
Besvarad
2000-03-01
Anmäld
2000-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga 1999/2000:616

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om erfarenheter av Förintelsen vid asylansökningar

Inför Förintelsekonferensen i januari försökte Mikael Odenberg (m) och jag själv fästa regeringens uppmärksamhet på ett aktuellt problem. Vid Invandrarverkets och Utlänningsnämndens bedömning av asylskälen i Sverige för ett litet antal personer, flyktingar från Vitryssland och Ukraina, har man över huvud taget inte tillmätt det faktum att de har personliga mörka upplevelser från Förintelsen någon vikt. I en kort kommentar till vår artikel har statsrådet bara konstaterat att detta inte var känt.

Med anledning av detta vill jag nu fråga statsrådet:

Har regeringen vidtagit några åtgärder för att se till att egna erfarenheter från Förintelsen vägs in vid asylbedömning?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:616 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 1999/2000:616 om erfarenheter av Förintelsen vid asylansökningar

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Eva Zetterberg har mot bakgrund av en fråga som blev aktuell i samband med Förintelsekonferensen i Stockholm i januari i år, ställt frågan om regeringen har vidtagit några åtgärder för att se till att erfarenheter från Förintelsen vägs in vid asylbedömningar.

En asylansökan prövas mot bakgrund av alla de skäl som sökanden har åberopat. I underlaget ingår även de kunskaper som de myndigheter som fattar beslut har om förhållandena i det enskilda fallet och om förhållandena i sökandens hemland. Således utgör även egna erfarenheter av Förintelsen grund för de beslut som myndigheterna fattar.

En asylansökan kan leda till att sökanden anses i behov av skydd här i landet, att han eller hon i annat fall tillåts stanna här i landet av humanitära skäl eller att ansökan om uppehållstillstånd avslås.

Varje ansökan prövas individuellt varvid antalet sökande från ett visst land, få eller många, inte påverkar bedömningen av behovet av att få stanna här i landet.

Således vägs alla faktorer som sökanden har åberopat in vid bedömning av hans eller hennes rätt att stanna här i landet. Jag anser att den lagstiftning som vi har i dag tillgodoser höga krav på rättssäkerhet. Jag vill dock påminna om att den s.k. NIPU-utredningen har föreslagit att inslaget av muntlighet i asylhandläggningen ska öka. Detta kommer ytterligare att öka rättssäkerheten i asylhandläggningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.