Enskilda vägar

Skriftlig fråga 2019/20:440 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-19
Överlämnad
2019-11-20
Anmäld
2019-11-21
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enskilda vägar är en viktig del i vår svenska infrastruktur, inte minst på landsbygden. De utgör dessutom den största delen av Sveriges vägnät. Vi ser nu hur staten vill föra över offentliga vägar till enskilda samtidigt som det blir svårare att uppbära det statliga bidraget i och med att vägarna klassas om, vilket betyder stora bekymmer för många enskilda väghållare. Enligt Trafikverket ska årsdygnstrafiken överstiga 25 fordon, vilket inte alltid sker på landsbygden. Trots det är vägarna av stor vikt för den lokala infrastrukturen, för näringslivet och för markägare. Om staten vidhåller sina nya klassningar av enskilda vägar kommer det att innebära att många vägar spärras med bom eftersom man inte kan låta trafiken gå fritt när det inte längre finns samma möjlighet till underhåll. Detta medför längre arbetspendling, längre väg för att åka och handla, längre väg för godstransporter med mera.

Utöver detta bidrar det till en enorm kapitalförstöring; utan regelbundet underhåll förfaller vägens standard fort. Det blir oerhört kostsamt att återställa vägen om det får gå för långt.

Många av dessa vägar används i dag för transport av timmer, som är vårt gröna guld och en av de absolut viktigaste delarna i vårt klimatarbete och vår omställning till förnybart. En fullastad timmerbil motsvarar belastningen av 20 vanliga personbilar, vilket Trafikverket inte verkar ha tagit hänsyn till i samband med omklassningarna.

För att peka på ett konkret exempel vill jag ta upp väg 27729 i Eda kommun i västra Värmland. Det är en väg som i och med omklassningen tappar det statliga bidraget och därmed också det kommunala bidraget från Eda kommun, eftersom det kommunala bidraget är knutet till det statliga. I arbetet med omklassningen skriver Trafikverket att man varit ute på besiktning, bland annat den 1 januari 2019. Då hade det snöat fem centimeter dagen före, men vägen var fortfarande oplogad. Att Trafikverket är ute och inspekterar vägar på nyårsdagen ställer jag mig ytterst frågande till. Vidare hänvisar man till att man använt sig av Eniros karttjänster i samband med arbetet, och i sin skrivelse påtalar man att vägföreningen i sin ansökan och senare överklagan far med osanning. Problemet är att den nämnda karttjänsten inte är med sanningen överensstämmande i det här fallet. Det är ytterst märkligt att en statlig myndighet inte använder sig av pålitliga kartverktyg när man ska ta beslut i, för orten, så viktiga frågor. Har inte staten egna pålitliga kartverktyg som underlag för beslut?

Detta är bara ett exempel men det pekar ändå på hur styvmoderligt landsbygden hanteras även i detta hänseende.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth lyder:

 

Vad avser ministern att göra för att, i samband med Trafikverkets omklassningsarbete, säkerställa underhåll och tillgänglighet på de för landsbygden mycket viktiga enskilda vägarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:440 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/03019/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:440 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Enskilda vägar

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig vad jag avser att göra, för att i samband med Trafikverkets omklassningsarbete, säkerställa underhåll och tillgänglighet på de för landsbygden mycket viktiga enskilda vägarna.

Kjell-Arne Ottosson gör gällande att staten försöker överföra offentliga vägar till enskilda vägar. Att regeringen önskar en sådan utveckling kan jag dementera. Regeringen har inte gett Trafikverket något sådant uppdrag.

Trafikverket, Sveriges Kommuner och Landsting och Riksförbundet Enskilda Vägar kom 2012 tillsammans fram till en gemensam målbild för hur avgränsningen mellan statlig, kommunal och enskild väghållning bör vara. Trafikverket har ansvar att säkerställa att väghållaransvar överensstämmer med väglagen och att anpassa vägsystemet efter samhällets trafikbehov.

Väglagen (1971:948) anger att en väg får dras in om den efter tillkomsten av en ny väg eller av något annat skäl inte längre behövs för det allmänna och åtgärden medför endast ringa olägenhet för bygden. Som var och en förstår är detta inga lätta ärenden att avgöra och det finns många olika aspekter och förhållanden att ta hänsyn till. Jag vill betona att varje förändring av väghållaransvaret måste prövas utifrån förhållandena i det aktuella fallet. Som Trafikverket också tydligt framfört i kommentarer till medier finns det inget besparingssyfte med deras översynsarbete.

De enskilda vägarna är ett viktigt komplement till de allmänna vägarna för framkomlighet och tillgänglighet i hela landet. Trafikverket ansvarar för att utbetala årliga bidrag för drift och underhåll av det enskilda vägnätet i enlighet med förordningen (1989:891) om statsbidrag till enskild väghållning, samt i övrigt bistå väghållarna med råd och stöd i vägtekniska frågor.

Jag har för avsikt att hålla mig informerad om hur arbetet med avgränsningsfrågorna kring väghållaransvaret utvecklas.

Stockholm den 25 november 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.