energibesparing

Skriftlig fråga 2004/05:1778 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-02
Anmäld
2005-06-02
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1778

av Harald Nordlund (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om energibesparing

I de kommuner där särskilda satsningar på energibesparing har gjorts har det visat sig att besparingsmöjligheterna är mycket stora. I vissa kommuner har besparingar på 20 % åstadkommits, men det finns också exempel på besparingar upp mot 40 %. Från Energimyndigheten pekas på möjligheter till energibesparingar i Sverige på 40 miljarder kronor med dagens elpriser.

I företagen görs investeringar i energibesparande syfte i stor omfattning. Däremot sker inte särskilt mycket i våra kommuner.

Kommunernas energikostnader uppgår till ca 8 % av den totala budgeten. På goda grunder kan antas att den andelen kommer att öka kraftigt under flera kommande år.

Min fråga:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att påskynda arbetet med energibesparing i den offentliga sektorn?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1778 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1778 om energibesparing

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Harald Nordlund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att påskynda arbetet med energibesparing i den offentliga sektorn.

Jag vill till att börja med framhålla att det redan i dag bedrivs ett flertal insatser för att främja en effektivare energianvändning som bland annat omfattar den offentliga sektorn. Inom ramen för 2002 års energipolitiska program satsas det ca 1 miljard kronor under perioden 2003@2007 på åtgärder för en effektivare energianvändning. Insatserna består i bland annat bidrag till kommunal energirådgivning och regionala energikontor, information och utbildning samt stöd till teknikupphandling och marknadsintroduktion av energieffektiv teknik.

Vidare trädde ett stöd till investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor i lokaler som används för offentlig verksamhet i kraft den 15 maj i år. Stödet gäller till och med den 31 december 2006, förutom vad gäller solcellsystem då stödet gäller till och med den 31 december 2007. Sammanlagt har regeringen avsatt 2 miljarder kronor för stödet, varav 100 miljoner kronor för installationer av solcellsystem. Ägare till byggnader med lokaler där offentlig verksamhet bedrivs kan få stöd med upp till 30 % av kostnaderna för investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor. För installation av solcellsystem utgår stöd med upp till 70 % av kostnaderna.

Därutöver förbereds genomförandet av EG-direktivet om byggnaders energiprestanda som bland annat ställer krav på energideklarering av byggnader med offentlig verksamhet. Deklarationerna ska bland annat innehålla information om byggnadens energiprestanda och åtföljas av förslag till kostnadseffektiva energieffektiviseringsåtgärder.

Regeringen har även gett Boverket i uppdrag att i samverkan med Energimyndigheten och Naturvårdsverket presentera förslag till ekonomiska styrmedel samt en ändrad lagstiftning vid ny- och ombyggnation i syfte att kunna realisera ytterligare energieffektiviseringar i byggnaders driftskede. Uppdraget kommer att redovisas i september.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.