En förbättrad beroendevård

Skriftlig fråga 2011/12:289 av Petzäll, William (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-01-11
Anmäld
2012-01-16
Besvarad
2012-01-18
Svar anmält
2012-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 januari

Fråga

2011/12:289 En förbättrad beroendevård

av William Petzäll (-)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Missbruksutredningen konstaterar att beroendepatienter behandlas illa och respektlöst i jämförelse med andra patientgrupper och vårdköerna är ofta på flera håll i landet oacceptabelt långa, något som innebär en fara varje dag för en beroendepatient som inte får hjälp.

En patient som ingår i underhållsbehandling som tar återfall riskerar att uteslutas från underhållsbehandlingen och därmed bli fråntagen sin livsnödvändiga medicin utan att någon analys görs av vad det kommer att få för konsekvenser. Detta är märkligt då återfall är det vanligaste symtomet på beroendesjukdomen, och tyvärr finns flera dokumenterade dödsfall där personer dött helt i onödan just på grund av att de blivit uteslutna.

Flera dödsfall och humanitärt lidande skulle kunna undvikas i högre utsträckning genom en obligatorisk konsekvensanalys av vad en uteslutning från en underhållsbehandling skulle innebära för patientens liv och hälsa.

Min fråga till statsrådet är vad hon avser att göra för att korta vårdköerna inom beroendevården, att beroendepatienter behandlas som andra samt om statsrådet är villig att införa en konsekvensanalys vid ofrivillig utskrivning från underhållsbehandling så att fler människor slipper att helt i onödan utsättas för ett extremt humanitärt lidande eller i värsta fall dö.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:289 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 18 januari

Svar på fråga

2011/12:289 En förbättrad beroendevård

Statsrådet Maria Larsson

William Petzäll har frågat mig vad jag avser att göra för att korta vårdköerna inom beroendevården och för att beroendepatienter ska behandlas som andra patientgrupper. Petzäll har även frågat om jag är villig att införa en konsekvensanalys vid ofrivillig utskrivning från underhållsbehandling.

Socialstyrelsen genomförde på regeringens uppdrag en förstärkt tillsyn av missbruks- och beroendevården under perioden 2008–2010. En aspekt som tillsynen tittade på var just tillgängligheten till vård. Tillsynen visade att det som regel gick snabbt att nå kontakt för ett första samtal och att det inte fanns väntetider för att få börja en behandling inom socialtjänstens öppenvård. Inte heller inom landstingets beroendevård var långa väntetider något problem.

Som jag tidigare informerat Petzäll om, genomförde Socialstyrelsen under våren 2007, en särskild granskning av alla verksamheter som bedrev läkemedelsassisterad behandling. Den granskningen visade då på brister när det gällde tillgänglighet till sådan vård. I den nyligen fördjupade tillsynen följde Socialstyrelsen upp dessa brister och konstaterade att tillgängligheten ökat i flera regioner, men att det fortfarande finns regionala skillnader. Att tillhandahålla en god likvärdig vård, är ett ansvar för landstingen. Från statens sida utgör både Socialstyrelsens tillsyn och publicering av öppna jämförelser inom missbruks- och beroendevården viktiga instrument för att öka likvärdigheten över landet.

Att personer med missbruks- eller beroendeproblematik inte alltid får ett gott bemötande är inte acceptabelt. Alla som söker stöd och hjälp hos socialtjänsten eller hälso- och sjukvården har självklart rätt till ett gott och respektfullt bemötande. Bemötandefrågor är något som ofta lyfts fram och drivs av brukarorganisationer. Därför vill jag särskilt lyfta fram värdet av stärkt brukarmedverkan. Både inom missbruksområdet och inom socialtjänsten i stort pågår utvecklingsarbete som syftar till att stärka brukares röster. Missbruksutredningens (SOU 2011:35) förslag om bemötandefrågor bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Petzäll har även frågat mig om jag är villig att införa en konsekvensanalys vid ofrivillig utskrivning från läkemedelsassisterad underhållsbehandling. Jag vill återigen klargöra att det är Socialstyrelsen som tar fram föreskrifter för sådan behandling. Regeringen gav redan 2008 Socialstyrelsen i uppdrag att se över dessa föreskrifter och om nödvändigt revidera dem för att inte personer med opiatberoende ska uteslutas från sådan behandling i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Efter denna översyn reviderade Socialstyrelsen föreskrifterna, vilka trädde i kraft den 1 mars 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.