Elförsörjningsläget i vinter

Skriftlig fråga 2005/06:416 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-21
Anmäld
2005-11-21
Besvarad
2005-11-30
Svar anmält
2005-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga 2005/06:416 av Hans Backman (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Elförsörjningsläget i vinter

Svenska kraftnäts rapport från augusti om elförsörjningsläget i vinter visar att Sverige riskerar att hamna i ett läge med effektbrist en riktigt kall vinterdag.

Vid en beräknad förbrukningsnivå på 29 000 megawatt är effektmarginalen bara 270 megawatt. Då räknar Svenska kraftnät med att alla tio kärnkraftreaktorer är i drift, att Ringhals kärnkraftverk har fått höja effekten med 120 megawatt, att alla utlandsförbindelser fungerar för störningsfri import, att effektreserven på 2 000 megawatt fungerar till hundra procent och att de värmekraftverk som i dag är avställda ska vara i drift och producera 600 megawatt.

Dessa antaganden är dock alltför optimistiska menar Svensk Energi. Dessutom finns en osäkerhet i bedömningen av elförbrukningen.

Svensk Energi varnar för att elbrist kommer att uppstå om en så kallad tioårsvinter, ett förbrukningsläge som statistiskt inträffar vart tionde år, infaller.

Jag vill därför fråga vilka åtgärder samhällsbyggnadsministern avser att vidta för att klara den effektbrist som riskerar att drabba delar av landet vid kall väderlek i vinter.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:416 besvarad av

den 30 november

Svar på fråga 2005/06:416 om elförsörjningsläget i vinter

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klara den effektbrist som riskerar att drabba delar av landet vid kall väderlek i vinter.

Jag har den 26 oktober 2005 svarat på en liknande fråga.

Regering och riksdag har tagit ett stort ansvar för att klara en ansträngd effektbalans genom de åtgärder som hittills vidtagits. Den 1 juli 2003 trädde lagen (2003:436) om effektreserv i kraft. Lagen innebär att Affärsverket svenska kraftnät får ansvaret för att en effektreserv om högst 2 000 megawatt finns tillgänglig.

Som Hans Backman påpekar har Svenska kraftnät i sin årliga rapport till regeringen lämnat en prognos för effektbalansen för vintern 2005@2006. I rapporten bedömer Svenska kraftnät att effektbalansen med goda förutsättningar kan klaras en normalkall vinterdag. Även en ännu mer ansträngd balans med högre förbrukning motsvarande en så kallad tioårsvinter kan klaras. Inför vintern har Svenska kraftnät i enlighet med lagen om effektreserv upphandlat en effektreserv som uppgår till 2 000 megawatt. Svenska kraftnät har även utökat tiden för utnyttjandet av effektreserven från perioden december@februari till perioden november@mars.

Jag har ingen anledning att ifrågasätta Svenska kraftnäts bedömning i dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.