elevers rädsla inför skolstart

Skriftlig fråga 2002/03:1312 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-18
Besvarad
2003-08-28
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 augusti

Fråga 2002/03:1312

av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om elevers rädsla inför skolstart

Nu börjar en ny årskull elever i skolan. Skolan är näst hemmet det viktigaste för barn och unga och många elever återvänder med glädje till skolan efter sommarlovet. Många andra ligger sömnlösa med ont i magen av rädsla för att åter tvingas till otrygghetens skola. Mer än var tionde elev upplever enligt Skolverket mobbning och trakasserier i skolan. Fler än var fjärde elev har kränkts med sexuellt laddade ord. Var tjugonde elev, mer än en elev per klass, går rädd till skolan varje dag.

Så länge inte barn och ungdomar kan känna sig trygga i skolan kan de vare sig utvecklas eller lära sig inför framtiden. Otryggheten i skolan slår också ut de vuxna. Så många lärare har sjukskrivits att inget försäkringsbolag vill teckna lärarnas försäkringar.

En skola måste vila tryggt i och förmedla värderingar som bidrar till trygghet, harmoni och respekt. De senaste decenniernas flum som på fullt allvar inbillat lärare och elever att värderingar kan vara neutrala har skapat den miljö där otrygghet och rädsla har sitt ursprung. Läroplanen lyfter fram att skolans uppgift när det gäller att förmedla och förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på, den etik som förvaltas av kristen tradition. Människovärdet kan inte hänga i luften utan måste vila på en etisk bas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skolans elever ska känna sig trygga och slippa mobbning och trakasserier?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1312 besvarad av

den 28 augusti

Svar på fråga 2002/03:1312 om elevers rädsla inför skolstart

Utbildningsminister Thomas Östros

Torsten Lindström har frågat vilka åtgärder jag tänker vidta för att skolans elever ska känna sig trygga och slippa mobbning och trakasserier.

Skolans viktigaste uppgift vid sidan av kunskapsuppdraget är fostran i demokrati genom praktisk handling och genom undervisning. Det är därför självklart att skolan ska vara en plats där alla behandlas med respekt och lyssnas på och där kränkande behandling och trakasserier aldrig får tolereras. Skolan ska vara en välkomnande och attraktiv arbetsplats för såväl elever som vuxna.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder och det pågår ett omfattande arbete mot mobbning och andra former av kränkande behandling. Skolverket redovisade i december 2002 ett regeringsuppdrag att kartlägga förekomsten av olika former av kränkande behandling. Av analysen framgår att ett aktivt arbete mot kränkande behandling ger resultat. På skolor med relativt fler vuxna är kränkningarna färre och eleverna upplever större trygghet. Regeringens särskilda satsning på personalförstärkningar genom ett riktat statsbidrag är därför en åtgärd som bör bidra till att öka tryggheten i skolan.

Myndigheten för skolutveckling har i sitt regleringsbrev för 2003 fått ett särskilt uppdrag att redovisa sina insatser för att stödja kommuners och skolors arbete mot kränkande behandling och med normer och demokratifostran. Myndigheten ska även redovisa hur erfarenheterna från kampanjen Tillsammans tagits till vara. På regeringens uppdrag tar myndigheten också fram vilka handlingsprogram som är utvärderade och verkningsfulla. I uppdraget ingår dessutom att myndigheten ska utarbeta referensmaterial och allmänna råd som stöd för skolornas arbete. Uppdraget ska redovisas i december 2003. Myndigheten har även i uppdrag att ge kommuner och skolor fördjupad kunskap om sambandet mellan lärande, värdegrund och hälsa utifrån tankegångarna i Hälsa, lärande och trygghet (prop. 2001/02:14). Andra uppdrag som myndigheten för närvarande arbetar med är utbildning av pedagogiska resurspersoner i jämställdhet och genuskunskap.

Inom det nordiska skolsamarbetet har en kartläggning av forskning och nationella åtgärder mot mobbning i nordiska skolor genomförts. Den visar att det saknas forskning om gruppens och organisationens betydelse för förekomsten av mobbning. Fem nordiska värdegrundskonferenser genomfördes hösten 2002 om hur arbetet med de grundläggande demokratiska värdena bedrivs utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv i skolan. Under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2003 genomförs en forskarkonferens i september för att stimulera och initiera forskning om mobbning samt en konferens i oktober om ungas integration och inflytande i ett mångkulturellt Norden.

I samband med skolstarten i år har Sveriges elevråd (SVEA) tagit fram inspirationsmaterialet Välkommen till gymnasiet i samverkan med Elevorganisationen och regeringen. Materialet har tillkommit för att inspirera och stödja aktiviteter i skolan som främjar gemenskap.

Alla former av kränkande behandling strider mot gällande lag och mot de grundläggande demokratiska värdena. Rädda och otrygga elever är ett misslyckande och en kraftig signal om allvarliga brister i arbetsmiljön. Att kunna gå i skolan utan att bli kränkt och utsatt för mobbning är en rättighet för varje elev. Inte förrän alla barn kan gå till skolan utan fjärilar i magen av rädsla och arbetar i en trygg och säker miljö kan vi vara nöjda. Hur eleverna blir bemötta, från skolstart till skolavslutning, har stor betydelse för deras välbefinnande och lust till lärande. Elevernas rättssäkerhet står därför i fokus för mitt fortsatta arbete mot kränkande behandling. Regeringen avser att tillsätta en särskild utredare som skyndsamt ska lämna förslag på hur en lag om förbud mot diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder inom skolan ska utformas. Ett intensivt arbete med att öka och sprida kunskaperna kring metoder och arbetssätt mot mobbning är en annan viktig åtgärd. En tredje åtgärd är att garantera alla elever en likvärdig skola av hög kvalitet genom att verka för att Skolverkets kvalitetskontroll skärps.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.