EKU-verktyget

Skriftlig fråga 2004/05:400 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-22
Anmäld
2004-11-23
Besvarad
2004-12-01
Svar anmält
2004-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga 2004/05:400

av Sverker Thorén (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om EKU-verktyget

Miljöstyrningsrådet har tillförts nya uppgifter. En ny uppgift från och med 2003 är att förvalta och vidareutveckla det så kallade EKU-verktyget för hållbar offentlig, och annan professionell, upphandling. Miljöstyrningsrådet är ett aktiebolag som ägs gemensamt av staten, industrin, kommuner och landsting.

EKU-verktyget syftar till att underlätta för en inköpare att ställa miljökrav vid upphandling. Inköparen ska på ett enkelt sätt kunna hitta förslag till kravformuleringar som kan ingå i det så kallade förfrågningsunderlaget för den vara eller tjänst som ska upphandlas. EKU-verktyget ska också ge vägledning och stöd till leverantörer och anbudsgivare som lämnar underlag till de efterfrågade uppgifterna. För dessa kan verktyget utgöra en viktig informationskälla angående vilka miljökrav som offentliga upphandlare kan komma att ställa på varor och tjänster och entreprenader, allt enligt den information som finns tillgängligt på Miljöstyrningsrådets och EKU:s hemsida.

Miljöanpassad upphandling kan bli ett av de viktigaste verktygen för att påverka samhällsutvecklingen i en långsiktigt uthållig riktning. Både statsministern och miljöministern har hänvisat till och uttalat sig positivt om EKU i detta sammanhang. Det är därför anmärkningsvärt att både från företagshåll och miljörörelsen få höra stark kritik mot EKU. Enligt kritiken är både kravnivån för låg och informationen inaktuell.

Med utgångspunkt i de brister som nämns ovan undrar jag hur ministern avser att förbättra EKU-verktygets funktion.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:400 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 2004/05:400 om EKU-verktyget

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin hur hon avser att förbättra EKU-verktygets funktion mot bakgrund av den kritik som framförts. Arbetet inom regeringen är fördelat så att det är jag som ska svara på frågan.

Enligt Sverker Thorén finns kritik mot EKU-verktyget både från företagshåll och från miljörörelsen som anser att kravnivån är för låg och informationen inaktuell.

Miljöanpassad upphandling är enligt min mening ett viktigt verktyg för att påverka samhällsutvecklingen i en långsiktigt hållbar riktning. Den offentliga sektorn bör i ökad utsträckning ställa miljökrav vid upphandling. EKU-verktyget för ekologiskt hållbar upphandling är ett värdefullt hjälpmedel för att åstadkomma detta.

Aktiebolaget Svenska Miljöstyrningsrådet har sedan ett par år i uppgift att utveckla och successivt förfina EKU-verktyget för ekologiskt hållbar upphandling i offentlig och annan verksamhet. Miljöstyrningsrådet arbetar för att involvera olika intressenter i arbetet med att utarbeta miljökriterier så att de blir relevanta och trovärdiga för samtliga aktörer som arbetar med upphandling och inköp. Information om nya kriterier läggs ut på hemsidan www.eku.nu. Där finns också kriterier för produktgrupper som är utarbetade i ett tidigare skede under utvecklingen av EKU-verktyget och som inte är baserade på samma principer för framtagning av underlagsmaterial och avstämning mellan olika intressentgrupper inom stat och näringsliv som nu karakteriserar arbetet med EKU-verktyget i Miljöstyrningsrådets regi. Miljöstyrningsrådet har också nyligen gett ut en handbok om miljöledning vid upphandling och inköp.

Jag anser att EKU-verktyget är ett viktigt och uppskattat verktyg för att underlätta en miljöanpassad upphandling. Det är fortfarande i en utvecklingsfas och jag anser att det är angeläget att det stegvis utvecklas och förbättras bland annat genom att miljökriterierna successivt skärps, miljökriterier utarbetas för ytterligare varugrupper och informationen förbättras. Stora krav ställs på vilka miljökriterier som bör ingå i verktyget, vilket jag ser som positivt för den fortsatta utvecklingen av verktyget. Miljöstyrningsrådets kontakter med olika aktörer vid utarbetande av miljökriterier för olika varugrupper ser jag som ett betydelsefullt led i att utveckla verktyget.

I budgetpropositionen för år 2005 har regeringen beräknat 3 miljoner kronor per år för Miljöstyrningsrådets arbete med EKU-verktyget.

Miljöstyrningsrådet har nyligen tagit upp behovet av ytterligare resurser för arbetet för att kunna svara upp mot de krav på verksamheten som ställs från såväl företag som myndigheter. Jag ser dessa krav som en mycket positiv utveckling på intresset för en miljöanpassad upphandling. Frågan bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.