Till innehåll på sidan

Dublinkonventionens tillämpning på bosniska medborgare som kommer från Tyskland

Skriftlig fråga 1999/2000:1085 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-06
Anmäld
2000-06-13
Besvarad
2000-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 juni

Fråga 1999/2000:1085

av Johan Pehrson (fp) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om Dublinkonventionens tillämpning på bosniska medborgare som kommer från Tyskland

Sedan början av juni 1998 har regeringen handhaft ett ärende som av Utlänningsnämnden överlämnats för beslut. Det gäller frågan om Dublinkonventionens tillämpning på bosniska medborgare som kommer från Tyskland.

Det är ett stort antal människor som är beroende av regeringens ställningstagande. Bara vid Statens invandrarverks förläggningar i bl.a. Örebro län finns ca 40 personer. För den enskilde individen är det en plågsam väntan och många av dem har också fått psykiska besvär under väntetiden. Inte minst mot bakgrund av att de berörda personerna saknar rätt till offentligt biträde känns situationen för många av dem hopplös.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga:

När kan regeringens beslut i sakfrågan förväntas?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1085 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 1999/2000:1085 om Dublinkonventionens tillämpning på bosniska medborgare som kommer från Tyskland

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Johan Pehrson har frågat mig när regeringen kan förväntas fatta beslut i ett ärende som har handlagts i Regeringskansliet sedan i juni 1998.

Som Johan Pehrson anger gäller ärendet tillämpningen av Dublinkonventionen på asylsökande från Bosnien som innan ankomsten till Sverige har vistats i Tyskland. Johan Pehrson anger även bl.a. att många människor är beroende av regeringens ställningstagande och att väntan är plågsam för de berörda, inte minst mot bakgrund av att de saknar rätt till offentligt biträde.

Orsaken till att regeringen ännu inte har avgjort ärendet är att det innehåller ett antal svåra frågeställningar som behöver en ordentlig analys, innan beslut kan fattas. Samtidigt är jag naturligtvis medveten om det lidande som detta kan medföra för de enskilda personerna. Jag beklagar detta djupt.

Då det gäller rätten till offentligt biträde kan jag nämna att den frågan avgörs av om sökanden anses ha behov av ett offentligt biträde. Om det handlar om en avvisning med omedelbar verkställighet till ett annat land som bedöms vara ett säkert asylland, förordnas normalt inte offentligt biträde. En prövning av behovet görs alltid i det enskilda fallet.

Det kan nämnas att för de personer som berörs av det ärende som Johan Pehrsons fråga handlar om, är offentligt biträde förordnat.

Regeringen ska avgöra ärendet inom kort.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.