dry sex och aids

Skriftlig fråga 1999/2000:508 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-04
Besvarad
2000-02-09
Anmäld
2000-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga 1999/2000:508

av Carina Hägg (s) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om dry sex och aids

Tillsammans med kolleger från riksdagen har jag haft förmånen att nyligen besöka södra Afrika. Något som stod på vår dagordning var aids. Vi deltog i ett varierat program. Kvar på näthinnan har jag några av offren bakom de anonyma siffror som anger den förskräckande omfattningen av spridningen av aids. Barn som tvingas uthärda oerhörda förluster, samhällen som ofta saknar förmildrande drag och alltför ofta redan är försvagade av underutveckling, fattigdom, konflikter och korruption. Av tradition brukar familjestrukturen med storfamiljer ta över ansvaret för barnen om föräldrarna fallit ifrån. Men nu ser vi att vårdbehovens tyngd slår sönder storfamiljernas förmåga att orka bära bördorna. Aids i södra Afrika är, trots åtgärder, ändå långt ifrån att vara under kontroll. Frågan är vad man kan göra ytterligare. En åtgärd är att sluta blunda och börja koppla ihop den ökande risken för infektioner med dry sex. Det är örter som används för att uppnå den för mannen önskade effekten. Kvinnan tar dem som dryck eller använder dem vaginalt. Praktiserandet av dry sex är en allmän företeelse i stora delar av södra Afrika. Denna metod är inte bara smärtsam för kvinnan utan gör också att kvinnans slemhinnor lättare angrips av olika infektioner, inklusive aids. Det är även så gott som omöjligt att använda kondom vid samlag när dry sex praktiseras. Uppgifter om förekomsten av dry sex inom EU har inte gått att få fram. Dry sex upplevs som en privat fråga men aidshotet ställer helt nya krav på öppenhet och dialog.

Min fråga till statsrådet Maj-Inger Klingvall är om frågan med dry sex lyfts inom ramen för utvecklingssamarbetet och utifrån frågan om smittspridning.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:508 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 1999/2000:508 om dry sex och aids

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Carina Hägg har frågat mig om frågan med dry sex lyfts inom ramen för utvecklingssamarbetet och utifrån frågan om smittspridning.

Afrika utgör den kontinent som har drabbats hårdast av hiv/aidsepidemin med konsekvenser ingen hade anat ett par decennier tillbaka. Hiv/aids utgör inte enbart hot mot den enskilde individen och utvecklingen i sin helhet, utan äventyrar även säkerhetspolitiska stabiliteten i regionen. För första gången i säkerhetsrådets historia diskuterades säkerhetsaspekter utifrån något som vid en första anblick tidigt 80-tal enbart betraktades som en sjukdom.

Sverige har länge varit föregångsland vad beträffar arbetet att förebygga och mildra konsekvenserna av hiv/aids. På ett tidigt stadium i epidemins historia betraktades hiv/aids inte som isolerad sjukdom utan som ett reellt hot mot utvecklingen i fattiga länder. Denna insikt ledde till att Sverige var en av initiativtagarna till FN:s koordinerade satsning UNAIDS med uppgift att samordna FN-systemets arbete med hiv/aids. Våra insatser i den multilaterala sfären har fortsatt utan avmattning. Sverige bidrar årligen med 37 miljoner kronor till UNAIDS och är bland de största bidragsgivarna till UNDP, Unicef och UNFPA som samtliga arbetar direkt eller indirekt med hiv/aids. Sverige har också varit en drivande kraft bakom Världsbankens ökade involvering i hiv/aidsarbetet. Mycket sker för närvarande kring koppling mellan hiv/aids och dess makroekonomiska effekter. På den bilaterala sidan har Sverige gjort en intensifierad satsning med särskilt sikte på Afrika. Sida har nyligen etablerat det nya svenska sekretariatet för hiv/aidsarbetet för Afrika med placering i Zimbabwe @ ett av de värst drabbade länderna i regionen.

Dry sex

utgör en riskfaktor för ökad hivprevalens och är därför en faktor som beaktas i det övergripande arbetet att förändra beteende och minimera riskerna för hivspridning. Dessutom kan frågan om dry sex direkt kopplas till kvinnans sexuella och reproduktiva rättigheter vilket bl.a. utgjorde en huvudkomponent inom ramen för femårsuppföljningen av befolkningskonferensen i Kairo. Sverige arbetar aktivt för att främja just kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Detta är inte enbart en fråga som hör hemma inom ramen för hiv/aids- och befolkningsfrågorna utan är en utvecklingsfråga som hör hemma inom samtliga sektorer. Dessutom utgör förebyggande av hiv/aids genom information främst till unga en av huvudkomponenterna i den svenska hiv/aidsstrategin som lanserades hösten 1999.

Sverige avser att fortsättningsvis hålla nära kontakt med UNAIDS och andra experter på området för att följa frågan om dry sex och dess implikationer @ särskilt då denna fråga är av mycket känslig karaktär då den handlar om ett kulturbetingat beteende.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.