dödsstraffet i USA

Skriftlig fråga 2004/05:1650 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-19
Anmäld
2005-05-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-05-26
Svar anmält
2005-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 maj

Fråga 2004/05:1650

av Rolf Olsson (v) till utrikesminister Laila Freivalds om dödsstraffet i USA

Den 13 maj avrättades amerikanen Michael Ross i delstaten Connecticut i USA. Det var den första avrättningen i de sex delstater som kallas New England på 45 år. Avrättningen genomfördes på begäran av den dömde själv, men har rönt protester dels för att det offentliga på så sätt kan sägas ha medverkat till ett självmord, dels utifrån oron att detta skulle kunna öppna dörren för fler avrättningar i ett område som länge präglats av ett mindre konservativt tänkande i dessa frågor än flera andra delstater i USA.

Vänsterpartiet är motståndare till dödsstraff av många skäl. Straffet bygger på ett brutalt hämndtänkande och avskräcker inte heller från brott. De som förespråkar dödsstraff bortser från vilka komplexa orsaker som kan finnas till att en person begår brott och ger en individ hela skulden. Straffet är dessutom rättsosäkert på grund av sin oåterkallelighet och det har i USA visat sig att rättstillämpningen är etniskt och socialt diskriminerande.

Frågan om dödsstraffet är viktig ur en principiell synvinkel och för enskilda personer, men också för oss i Sverige genom det rättsliga samarbete som bedrivs med USA. Ett samarbete som kompliceras av att det finns möjligheter att utdöma straff som är helt otänkbara här. Det borde vara en självklarhet för alla humanister och demokrater att kämpa mot dödsstraffet.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta internationellt för att belysa frågan om dödsstraff?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1650 besvarad av

den 26 maj

Svar på fråga 2004/05:1650 om dödsstraffet i USA

Utrikesminister Laila Freivalds

Rolf Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta internationellt för att belysa frågan om dödsstraffet. I sin fråga refererar Rolf Olsson till avrättningen den 13 maj av Michael Ross i delstaten Connecticut, som utgjorde den första i den delstaten sedan 1960.

Låt mig först säga att jag djupt beklagar att det 45-åriga de facto-moratoriet i delstaten Connecticut nu avbrutits genom avrättningen av Michael Ross.

Arbetet mot dödsstraffet är en fråga som starkt engagerar både riksdag och regering. Dödsstraffet är ett inhumant straff som inte hör hemma i en modern rättsordning. Sverige har sedan många år aktivt verkat på det internationella planet för att dödsstraffet ska avskaffas. Arbetet mot dödsstraffet bedrivs såväl inom FN som i Europarådet och inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). I FN:s kommission för mänskliga rättigheter ansvarar EU-länderna för en årlig resolution mot dödsstraffet. Inom ramen för Europarådet kan nämnas att Sverige var initiativtagande till 2002 års tilläggsprotokoll 13 till Europakonventionen syftande till ett totalt avskaffande av dödsstraffet.

Mycket av arbetet samordnas numera inom EU i enlighet med de riktlinjer som antogs av allmänna rådet 1998 för att stärka det gemensamma agerandet mot dödsstraffet. Med stöd av riktlinjerna genomför EU varje år ett stort antal uppvaktningar mot dödsstraffet i länder som bibehåller detta straff. Uppvaktningar görs också i enskilda fall, med en särskild prioritet för fall där den dödsdömde var underårig vid brottets begående eller lider av ett psykiskt funktionshinder, eller där rättegångsförfarandet kan antas ha varit alltför summariskt. I detta arbete är Sverige bland de pådrivande.

Ett antal EU-uppvaktningar mot dödsstraffet genomförs årligen i USA. Hittills under 2005 har EU gjort tre olika uppvaktningar. EU har också vid två tillfällen i december 2004 uttalat sitt starka stöd för fortsatt moratorium i Connecticut, som dock alltså kom att brytas genom avrättningen av Michael Ross den 13 maj.

Antalet länder i världen som avskaffar dödsstraffet eller begränsar dess tillämpning växer hela tiden. Det är mycket beklagligt när, som i delstaten Connecticut, långvariga moratorier i stället bryts. Från svensk sida kommer vi att fortsätta arbetet för att förmå stater som fortfarande har dödsstraffet i sin straffskala att ändra inställning, samt att stödja bibehållandet av moratorier där sådana finns. Det gäller naturligtvis också i våra kontakter med USA.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.