diskriminering av stadsdelar

Skriftlig fråga 2004/05:1616 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-16
Anmäld
2005-05-17
Besvarad
2005-05-25
Svar anmält
2005-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga 2004/05:1616

av Luciano Astudillo (s) till statsrådet Jens Orback om diskriminering av stadsdelar

Rosengård i Malmö får 250 miljoner kronor för lite i kommunala skattepengar varje år.

Den nyutkomna rapporten Har vi råd med människor? från Hyresgästföreningen visar på en strukturell diskriminering, det vill säga en sned fördelning av särskilt utsatta bostadsområden i Malmö, Stockholm och Göteborg.

I Malmö är Rosengård ett sådant område. Det har utarmats till en nivå som aldrig skulle accepteras av omkringliggande mer välmående områden. Rapporten visar också att vissa stadsdelar får mer pengar än vad de behöver.

För att beräkna stadsdelarnas behov har Hyresgästföreningen vägt samman sju faktorer. De tar hänsyn till arbetslöshet, socialbidragsberoende, andelen invånare med utländsk härkomst, antalet elever som saknar slutbetyg efter grundskola, ohälsotal, medelinkomst och andelen personer med eftergymnasial utbildning.

Vi kan inte tillåta att vissa områden utsätts för den här typen av diskriminering.

Vilka initiativ avser ministern att ta för att skapa ett rättvisare sätt att fördela resurserna i kommunerna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1616 besvarad av

den 25 maj

Svar på fråga 2004/05:1616 om diskriminering av stadsdelar

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Luciano Astudillo har frågat demokrati- och jämställdhetsminister Jens Orback vilka åtgärder han avser att vidta för att skapa ett rättvisare sätt att fördela resurserna i kommunerna. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det ankommer på mig att besvara frågan.

Enligt 2 kap. 2 § kommunallagen (1991:900) ska kommuner och landsting behandla sina medlemmar lika om det inte finns sakliga skäl för något annat. Denna bestämmelse medför bland annat att det inte är tillåtet för kommuner och landsting att särbehandla några kommunmedlemmar enbart på grund av att de bor i en viss stadsdel. När det gäller fördelningen av resurser mellan olika kommunala nämnder, exempelvis stadsdelsnämnder, så är detta en uppgift för fullmäktige att ta ställning till. Principen om kommunal självstyrelse innebär att det är fullmäktige som måste pröva vilka resurser som behövs för att nämnderna ska kunna fullgöra sina uppgifter. I denna bedömning kan vägas in om en nämnd har särskilda kostnader på grund av exempelvis hög arbetslöshet eller stort antal medborgare med utländsk härkomst. Jag anser att det är en uppgift för de förtroendevalda i varje kommun och landsting att lokalt göra denna bedömning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.