diskriminering av asylsökande barn

Skriftlig fråga 1999/2000:731 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-22
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 1999/2000:731

av Yvonne Ruwaida (mp) till socialminister Lars Engqvist om diskriminering av asylsökande barn

Asylsökande barn diskrimineras inom skolhälsovården. Även om barn som inte fyllt 18 år har rätt till hälso- och sjukvård enligt samma principer som alla andra barn bosatta i landet. Ibland kan de också tvingas göra provtagning för hiv, hepatit B (gulsot) eller tbc som villkor för att få gå i skolan. Sådana åtgärder strider mot utlänningslagens intentioner om att hälsoundersökningar ska vara frivilliga. Alla asylsökande barn får inte heller den vård de har rätt till. Orsaken är att barnavårdscentralerna och folktandvården inte vet vilka asylsökande barn som finns i deras område. Det innebär att barnen går miste om hälsoundersökningar och vaccinationer. Denna diskriminering är oacceptabel och åtgärder för att förbättra situationen behövs.

Hur avser ministern agera för att se till att asylsökande barn inte diskrimineras inom hälsovården?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:731 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 1999/2000:731 om diskriminering av asylsökande barn

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Yvonne Ruwaida har frågat socialminister Lars Engqvist hur regeringen avser agera för att se till att asylsökande barn inte diskrimineras inom hälsovården. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen beslutade redan den 17 september 1998 att ge Socialstyrelsen i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka barnkompetensen inom hälso- och sjukvården m.m. Inom ramen för uppdraget skulle bl.a. det medicinska omhändertagandet för asylsökande barn belysas. Socialstyrelsen har den 17 mars 2000 redovisat sitt uppdrag till regeringen. Av redovisningen framkommer bl.a. att barnsjukvård ges utan inskränkningar inom såväl primärvård som öppen och sluten specialistvård. Dock framkommer vissa brister när det gäller kännedom om vilka asylsökande barnfamiljer som vistas inom verksamhetsområdet. Enligt vad jag erfarit från Statens invandrarverk har verket i samråd med landstingen och kommunerna tagit initiativ till att förbättra redan befintliga rutiner för att de asylsökande barnen ska kunna erhålla den hälso- och sjukvård samt tandvård de har rätt till. Vidare pekar utredningen på en stor osäkerhet inom skolhälsovården vad avser riktlinjer och program för de hälso- och inskrivningsundersökningar som liksom för barn bosatta i Sverige erbjuds asylsökande. Socialstyrelsen avser därför att initiera ett arbete för att i samråd med Skolverket, Smittskyddsinstitutet och Svenska Kommunförbundet ta fram sådana riktlinjer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.