Dieselstölderna

Skriftlig fråga 2012/13:714 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-19
Anmäld
2013-08-22
Besvarad
2013-08-30
Besvarad
2013-09-02
Svar anmält
2013-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga

2012/13:714 Dieselstölderna

av Hans Olsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Stölder av diesel har vuxit till ett stort samhällsproblem. Inte mindre än 5 157 anmälningar om dieselstöld har gjorts under 2013 fram till och med juli. 712 har anmälts i Stockholms län, 867 i Skåne och 1 000 i Västra Götalands län. Dieselstölderna drabbar alltså oss i Västsverige särskilt hårt.

Det handlar om stora ekonomiska värden i samhället och stora ekonomiska förluster för de enskilda som drabbas. Många uppges vara uppgivna inför stölderna, vilket inte får vara fallet i ett rättssamhälle. Polis och domstolsväsen måste nu på allvar ta tag i frågan, och i likhet med bekämpningen av kopparstölderna måste metoder utvecklas.

Dieseln stjäls från tankställen, lastbilar, grävmaskiner och andra väg- och anläggningsmaskiner, skogs- och jordbruksmaskiner etcetera. Bakgrunden torde vara en alltmer omfattande trafik med dieselbilar i Europa som skapat en god marknad för stulen diesel.

Genom vilka särskilda insatser avser justitieministern att minska dieselstölderna i allmänhet och dem i Västsverige i synnerhet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:714 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 30 augusti

Svar på fråga

2012/13:714 Dieselstölderna

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Olsson har frågat mig vilka särskilda insatser jag avser att vidta för att minska dieselstölderna i allmänhet och de i Västsverige i synnerhet.

Dieselstölder är ett allvarligt problem som drabbar både företag och enskilda hårt. Dessa brott underlättas av att stora mängder diesel ofta finns på platser utan vare sig tillsyn eller inhägnad. Men även där bränsletankar och fordon låses in förekommer stölder med allt mer sofistikerade metoder.

Flera polismyndigheter uppger att anmälningarna ökar, även om det är oklart huruvida det rör sig om en faktisk ökning av brottsligheten eller om anmälningsbenägenheten ökar i takt med att fler polisära åtgärder vidtas. Jämförelser med tidigare år är också svåra att göra då en specifik brottskod för dieselstöld infördes först i år.

Polisen bedriver ett aktivt arbete för att förhindra brottslighet inom transportsektorn. Polismyndigheten i Västra Götaland har fått Rikspolisstyrelsens uppdrag att vara så kallad sakkunnig­myndighet för stölder mot tunga transporter på väg, när det gäller såväl gods som drivmedel. Uppdraget innebär både att arbeta brottsföre­byggande i samverkan med transportbranschen och att samordna ärenden som kan misstänkas vara seriebrott. Myndigheten ska även ta fram strategiska och operativa analyser samt ge underlag för en samlad nationell lägesbild. Ett nationellt transportsäkerhetsråd för samverkan mellan myndigheter och branschorganisationer kring brott mot tung godstrafik på väg, däribland dieselstölder, har bildats.

Även i övriga landet vidtas aktiva åtgärder mot dieselstölderna, ofta i samverkan med de näringsidkare som riskerar att drabbas. I Skåne finns det till exempel ett regelbundet informationsutbyte mellan polisen och näringsidkare, där polisen dagligen går ut med information om vilka platser som är särskilt utsatta för brott. I Skåne diskuteras också möjligheten att, liksom på vissa håll i norra Sverige, färga diesel för att förebygga stölder och försvåra försäljning av stulet drivmedel.

Utöver polisens insatser arbetar olika bransch­organisationer med att ge råd och rekommendationer till åkerier och maskinentreprenörer kring exempelvis säkra uppställningsplatser och inhägnader.

Det bedrivs således ett aktivt arbete på många håll, där samverkan mellan myndigheter och näringsidkare utvecklas, vilket är helt nödvändigt. Jag följer med intresse utvecklingen av arbetet, som för närvarande inte föranleder nya eller särskilda regeringsinitiativ.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.